Борисов взема главата на шефа на Агенцията по горите заради сагата "Дюни"

Последна промяна на 07 януари 2013 в 08:54 2493 4

Бойко Борисов СНИМКА: БГНЕС
Бойко Борисов СНИМКА: БГНЕС

"Може би още днес ще уволня шефа на Агенцията по горите, защото когато е прочел за Несебър, е бил длъжен да проучи за какво става въпрос. Или поне е трябвало да ме уведоми, че там става нещо", заяви пред "Нова телевизия" премиерът Бойко Борисов.

Само няколко часа по-късно, след среща с представители на екоорганизации земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че Бисер Дачев - станал шеф на агенцията малко след изборната победа на ГЕРБ, през октомври 2009 г., ще бъде освободен от поста "до минути", защото ИАГ не е реагирала на редица сигнали при нарушения със защитени територии. 

В интервюто си днес Борисов заяви още, че е сезирал главния прокурор за случая. По думите му ако се намерят виновни в редиците на партия ГЕРБ, те ще понесат последствията си.

"При нас поне е ясно. Когато има виновен, той е или уволняван, или даван на прокурор. И това е огромната разлика между нас и предишните", подчерта премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той се застъпи за идеята на опозиционния лидер Станишев, който предложи в парламента да се сформира анкетна комисия, проучваща случая "Дюни". 

Борисов дори настоя в комисията да има само един представител на ГЕРБ, а останалите да бъдат избрани от парламентарно представените партии.

"Нека тази комисия да разгледа всички подобни случаи от 2003 г. досега. Единственото ми условие е тази анкетна комисия да бъде отворена за медиите и да работи под контрола на медиите", подчерта Борисов.

"Тогава ще видите, че в предишното управление са проведени стотици такива сделки. Искам анкетната комисия да разгледа всички сделки, особено на брат му на Станишев. Защото те имаха наглостта за това, че Цветанов е бил на сватбата на някой си, да го наричат Цецо Кумецо. Нека сега да видим Батко и Братко", допълни още той.

Премиерът коментира и подновената стачка във ВМЗ Сопот. По думите му искането на служителите да бъдат запазени всички работни места не може да бъде изпълнено.

"Помагам на ВМЗ Сопот всеки месец. За да работят 3000, трябва да има работа за всички тях, иначе това е социална помощ. Преди това е било възможно, защото ежедневно са се провеждали военни учения. Сега как да извадя 5-6 млн. лв., за да им дотирам производството", обясни премиерът.

Министър-председателят отново призова още всички привърженици на ГЕРБ да гласуват с "не" на референдума за ядрена енергетика, който ще се проведе на 27 януари.

Според него управляващата партия винаги се е обявявала в подкрепа на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", а не за строежа на АЕЦ "Белене".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови