Адемов притеснен от зачестилите трудови злополуки

OFFNews 22 октомври 2013 в 13:37 1742 0

Строителна пощадка. Снимка: БГНЕС
Строителна пощадка. Снимка: БГНЕС

С тревога трябва да отчета, че тенденцията за устойчиво намаляване на трудовите злополуки от последните години е на път да бъде прекъсната, обяви социалният министър Хасан Адемов на конференция, посветена на безопасните условия на труд.

По думите му статистиката не трябва да се пренебрегва, защото заболяванията и злополуките по време на работа струват скъпо на всички - на държавата, на работодателите и на самите работници. 

2032 злополуки по време на работа са регистрирани само за 9 месеца - от януари до септември 2013 г., сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ).

50 души са починали на работното си място, а при двама инцидентите са довели до инвалидизация. 

Над 101 хиляди календарни дни са загубени в болнични след трудовите злополуки, сочат още данните на НОИ. През първите 9 месеца на 2012 г. са регистрирани малко повече злополуки и с 10 смъртни случая повече спрямо тази година.

Според изпълнителния директор на Главната инспекция по труда (ГИТ) Румяна Михайлова обаче все още няма място за безпокойство.

"Имаше една ярко подчертана тенденция на намаляване на злополуките - както в общия им брой, така и на смъртните.

През тази година смъртните злополуки спрямо миналата година са още по-малко, както и общия брой, така че злополуките продължават да намаляват, но не с онези темпове, както беше в предишните години", уточни тя.

От януари до септември тази година контролните органи на ГИТ са направили общо 43 107 проверки в 33 397 предприятия.

Установени са 185 804 нарушения, като 41% са свързани с безопасните и здравословни условия на труд. 1/5 са в безопасността на работното оборудване и технологичните процеси, а 14.7% са в правилата за хигиена на труда.

Най-висок е делът на нарушения при заплащането на труда - 19%, но и тези нарушения намаляват спрямо 2012 г., допълни Михайлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови