Бюджет 2014 - доста по-малко пари за МВР, повече за социални разходи

Последна промяна на 23 октомври 2013 в 18:10 3061 2

Пари: Снимка: sxc.hu
Пари: Снимка: sxc.hu

Проектобюджетът за 2014 г. предвижда намаляване на парите в почти всички ведомства, но има и няколко с увеличена разходна част.

Проектът беше публикуван днес на сайта на Министерството на финансите.

Най-сериозно е намалението в разходите на МВР - със 131, 764 млн. лв. Тази година министерството е имало 1.131 млрд. лв., а догодина ще му отпуснат 999, 556 млн. лв.

При Министерството на отбраната, което през 2013 г. беше второто с най-голям бюджет след МВР, намалението е с близо 60 млн. лв.

Повече пари са предвидени и за социалното министерство - разходите на ведомството са увеличени с близо 95 млн. лв. спрямо първоначалния бюджет за 2013 г. За първи път социалното министерство ще е с най-висок бюджет от всички ведомства.

За министерството на енергетиката са предвидени допълнително 40.3 млн. лв., които са за компенсиране на НЕК при изкупуването на ток от възобновяеми източници. Допълнителните средства ще дойдат от продажба на квоти за вредни емисии.

Повече от два пъти е увеличена разходната част в  бюджета на Министерството на земеделието и храните - 576.586 млн. лв. спрямо 241.020 млн. лв. за 2013 г.

В мотивите към проектобюджета е записано, че 263.7 млн. лв. ще бъдат заделени за национални доплащания на площ и на животно за земеделците и животновъдите.

Разходната част на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщението е увеличена над 4 пъти - от 60.976 млн. лв. за тази година на 248.104 млн. лв. за 2014 г.

205.6 млн. лв. от тези пари са предвидени за развитие на транспорта. 

В бюджета за 2014 г. са предвидени разходи за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа и за неотложни основни ремонти, рехабилитация и реконструкция на републикански пътища от І, ІІ и ІІІ клас на територията на страната с източник приходи от винетни такси и таксите за специално ползване на пътищата, пише в мотивите към проектобюджета.

Според експерти тези пари досега са били отпускани с Постановления на министерския съвет (ПМС), а в бъдеще ще са част от бюджета на транспортното министерство.

За администрацията на президента, която се издържа единствено от държавна субсидия, са предвидени около 800 хил. лв. по-малко за следващата година спрямо 2013 г.  За сметка на това разходите на Министерския съвет са увеличени с 500 хил. лв. - от 72.6 млн. лв. на 73.1 млн. лв.

Рестарт на икономиката чрез стимули за растеж на бизнеса и потреблението е основната цел на бюджета за 2014 г., обяви министърът на финансите Петър Чобанов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.10 2013 в 11:00

Не, бюджетът на НС е в рамките на няколко десетки милиона най-много. На МВР е милиард. Поразиите на НС нямат пряка връзка с бюджета му.

Повече ме интересува за какво всъщност ще се употребяват парите за МВР и МО - и двете са приблизително по милиард, а прозрачността е направо нулева. Мисля, че не купихме никакви нови самолети тази година (не, че остана какво да пазят), нито сме подменили някаква безумно голяма част от оборудването. Поправете ме, ако бъркам, но според мен тези пари просто се наливат в неефективна система - за заплати на раздут щат и за източване при непрозрачни процедури. Не сме във война с никого, не приемам разходите за силови министерства да са многократно повече от тези за образование и здравеопазване.

24.10 2013 в 00:45

Приоритетни надбавки за второ дете - това е умно!