Хампарцумян: Новите лица в политиката вредят на икономиката

Последна промяна на 25 март 2013 в 10:04 2059 9

Левон Хампарцумян, Снимка: БГНЕС
Левон Хампарцумян, Снимка: БГНЕС

Новите лица в политиката са опасни за икономиката на страната, заяви пред bTV финансистът и шеф на „УниКредит Булбанк“ Левон Хампарцумян.

По думите му икономиката "не е публичен дом" и има нужда от хора с опит.

В разговора, освен Хампарцумян, участваха финансистът Емил Хърсев и бившият финансов министър по времето на Тройната коалиция Пламен Орешарски.

Тримата отправиха критики към икономическата стратегия на бившите управляващи и обвиниха бившия финансов министър Дянков, че е създал несигурна среда за бизнеса в България.

Според Орешарски, политиката на наследника му е била „хаотична“ и е дестабилизирала бизнес климата.

Тезата бе подкрепена и от Левон Хампарцумян. По думите му Дянков е задушил малкия и среден бизнес – първо чрез спирането на плащанията за свършена работа през 2009 г., а след това чрез постоянните данъчни проверки, които шефът на „УниКредит Булбанк“ нарече „рекет“.

Според Емил Хърсев състоянието на бизнеса се утежнява допълнително от дългия списък с критерии за възлагане на обществени поръчки, които, по думите му, стесняват до минимум броя на участниците.

Тримата експерти бяха категорични, че България не трябва да взима заем за решаване на вътрешните си проблеми, защото в най-близко бъдеще това ще нанесе нов удар на икономиката ни.

Бившият депутат на „Коалиция за България“ в 41-то Народно събрание обяви, че в програмата на БСП най-вероятно ще бъде разписано въвеждането на прогресивно подоходно облагане. Той уточни, че левицата все още не е готова с окончателната скала, към която ще се стреми. По думите на Орешарски подоходното облагане няма особен принос за бизнес климата, но е от съществено значение за солидарността в обществото.

„Въпросът се измества излишно към темата дали данъкът е висок или нисък. Основният въпрос е къде отива този данък и за какво се харчи“, бе отговорът на Хампарцумян към Пламен Орешарски.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.04 2013 в 18:34

Директорът казва, че новите лица в политиката вредели на икономиката.Може и да е верно.Както и новите/инженери по химия/ лица в банковото дело вредят на държавата ! ПП : А за хората да не говорим.

27.03 2013 в 12:09

Хубаво е да има нови лица, Но нека да са такива с умения и професионализъм. Аз до сега не съм видял такава алтернатива. Само някакви крещящи и каращи се по между си, никому неизвестни физиономии.

25.03 2013 в 12:39

Големите икономически "експерти" начело с инженер Хампарцумян, взели да се жалват от Дянков. На умряло куче нож извадили. Юнаци!

А българските банки начело с Хампарцумян изобщо не задушиха бизнеса със самоволното повишаване на лихвите си - не, няма такова нещо.

25.03 2013 в 11:16

Забелязахте ли как извъртяха работата - Дянков виновен за всичко. Те банките са света вода ненапита - пичове некви абсолютни - стабилни, пък борда, пък не нам кво си. И въобще не ни пийват кръвчицата - и на нас и на бизнеса - да не земете да си помислите такова нещо. Мамицата им нещастна - особенно тоя, арменеца, направо за пред калашника е, ако зависеше от мен ... Кога ли и ше усетят любовта на народа

25.03 2013 в 11:09

И ако "новите лица вредят"... значи "старите" допринасят успешно??? Ахахахха - ама това е смешно просто!!! Изпростяха съвсем нашите представители на управленския """елит""" (в няколко подред кавички). Чудя се, колко ли ще се задържат на този клон, който вятърът безмилостно е заклатил...

25.03 2013 в 10:56

Този ли е големият професионалист- икономист?!?! Бухахахха - ХИМИК по образование! КРАДЕЦ по призвание!!!

25.03 2013 в 10:55

Гнусна пъпчива мутра.

25.03 2013 в 10:41

я как добре се вижда кой кого лиже
поздрави на комсомолските врагове на Дянков

25.03 2013 в 10:40

хихи