Хампарцумян: Новите лица в политиката вредят на икономиката

Елица Мартинова 25 март 2013 в 10:04 2773 9

Левон Хампарцумян, Снимка: БГНЕС
Левон Хампарцумян, Снимка: БГНЕС

Новите лица в политиката са опасни за икономиката на страната, заяви пред bTV финансистът и шеф на „УниКредит Булбанк“ Левон Хампарцумян.

По думите му икономиката "не е публичен дом" и има нужда от хора с опит.

В разговора, освен Хампарцумян, участваха финансистът Емил Хърсев и бившият финансов министър по времето на Тройната коалиция Пламен Орешарски.

Тримата отправиха критики към икономическата стратегия на бившите управляващи и обвиниха бившия финансов министър Дянков, че е създал несигурна среда за бизнеса в България.

Според Орешарски, политиката на наследника му е била „хаотична“ и е дестабилизирала бизнес климата.

Тезата бе подкрепена и от Левон Хампарцумян. По думите му Дянков е задушил малкия и среден бизнес – първо чрез спирането на плащанията за свършена работа през 2009 г., а след това чрез постоянните данъчни проверки, които шефът на „УниКредит Булбанк“ нарече „рекет“.

Според Емил Хърсев състоянието на бизнеса се утежнява допълнително от дългия списък с критерии за възлагане на обществени поръчки, които, по думите му, стесняват до минимум броя на участниците.

Тримата експерти бяха категорични, че България не трябва да взима заем за решаване на вътрешните си проблеми, защото в най-близко бъдеще това ще нанесе нов удар на икономиката ни.

Бившият депутат на „Коалиция за България“ в 41-то Народно събрание обяви, че в програмата на БСП най-вероятно ще бъде разписано въвеждането на прогресивно подоходно облагане. Той уточни, че левицата все още не е готова с окончателната скала, към която ще се стреми. По думите на Орешарски подоходното облагане няма особен принос за бизнес климата, но е от съществено значение за солидарността в обществото.

„Въпросът се измества излишно към темата дали данъкът е висок или нисък. Основният въпрос е къде отива този данък и за какво се харчи“, бе отговорът на Хампарцумян към Пламен Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!