Костов: Не Борисов, а кризата изпразни резерва

Елица Мартинова 16 март 2013 в 11:08 2038 17

Иван Костов. Снимка: БГНЕС
Иван Костов. Снимка: БГНЕС

Държавният резерв се е изпразнил не заради управлението на ГЕРБ, а заради икономическата криза, която трае вече пета година, заяви пред „Нова телевизия“ председателят на ДСБ Иван Костов.

Той бе категоричен, че предупрежденията за опасност от изчерпване на държавния резерв са спекулации, целящи да объркат и притеснят хората.

„Фискалният резерв е един мит, който бе раздухан от политици, които не разбират естеството му. Той е създаден като фонд, в който се събират излишъци, когато икономиката е в подем. Той е резерв, какъвто и семейството събира вкъщи. Този резерв обаче се изчерпва, когато страната влезе в криза – когато не вървят в такава степен приходите, а належащите разходи са по-големи. След 10 години подем, след реформите през 1998 г., през 2008 г. настъпи криза, която продължава вече 5 години. Тази криза изчерпва фискалният резерв. Не го изчерпа правителството на Бойко Борисов, той просто се изчерпва поради конюнктурата“, изтъкна Костов.

Според него служебният кабинет не може да се справи с бедността и да подпомогне бизнеса заради краткия си мандат.

„Да правителството трябва да е коректно към бизнеса, като върне данъчен кредит или изпълни обществени поръчки, които са редовно. Има неща, които трябва да се направят и списъкът е много голям, но трябва да се запитаме дали те са във възможностите на правителството“, обясни Костов.

Тъмносиният лидер подчерта, че за двумесечния си мандат кабинетът няма как да направи ревизия на държавните плащания, дори сред тях да има много излишни.

Той бе категоричен обаче, че предупрежденията за опасност от изчерпване на държавния резерв са спекулации, целящи да объркат и притеснят хората.

Според председателя на ДСБ основната задача, с която служебният кабинет трябва да се справи най-напред, е да овладее политическата и социална криза, за да се стабилизира страната.

„В обществото е събрана много отрицателна енергия, а хората на улицата са израз на това крайно разочарование. Затова първата работа на това правителство е да овладее тази политическа криза“, каза Иван Костов.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!