Гледат делото срещу пилота, осъден на 123 г. затвор

Елица Мартинова 15 януари 2013 в 07:44 1308 0

Янко Стоименов. Снимка: bTV
Янко Стоименов. Снимка: bTV

Апелативният съд в Атина ще заседава по делото срещу българския пилот Янко Стоименов, който получи присъда от 123 години затвор.

През 2012 г. Стоименов бе признат за виновен за самолетна катастрофа от 2005 г., в която загинаха 121 души.

Днес делото ще се гледа на втора инстанция. Най-вероятно обвинителите ще представят и последните си доказателства, след което съдът ще прочете присъдата си.

В началото на годината, за да подкрепят Стоименов, пред гръцкото посолство у нас се проведе протест на пилоти и стюардеси.

На 10 януари две парламентарни комисии разгледаха съдбата на сънародника ни. На заседанието те стигнаха до следното заключение:

Очакваме компетентните институции и органи да предприемат спешни действия за защита правата на Янко Стоименов, включително осигуряване на квалифицирана правна помощ. Очакваме да съдействат за възобновяване разследването на авиационното произшествие с оглед на получените нови важни факти и обстоятелства. Двете парламентарни комисии да бъдат информирани за предприетите мерки и действия от страна на българските власти.

 

Българският пилот Янко Стоименов бе осъден през април на 123 г. затвор заради самолетна катастрофа, при която през 2005 година край Атина загинаха 121 души. Той не е управлявал конкретния полет, но е част от четиримата подсъдими по случая. За тях прокурорите твърдят, че са отговорни за инцидента поради небрежност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл