"Фрийдъм хаус" отбеляза проблемите ни с корупцията и медийната свобода

02 май 2013 в 14:10 2580 0

Съдебната палата в София. Снимка: Сергей Антонов
Съдебната палата в София. Снимка: Сергей Антонов

Корупцията и организираната престъпност остават сериозен проблем в България, пише в годишния доклад на пише американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус" за свободата в света.

През юли 2012 г. Европейската комисия публикува доклад за напредъка на страната, в който установи, че процентът на оправдателните присъди е непропорционално висок по дела за корупция срещу високопоставени държавни служители и че броят на делата в съдилищата рязко е намалял през 2011 г., след като нарасна през 2009 и 2010 г, отбелязва докладът. 

Директорът на новата комисия за установяване и изземване на незаконно придобито имущество подаде оставка в началото на 2012 г., посочвайки като причина недостатъчната политическа подкрепа. Нов закон, приет през май, позволи изземването на активи чрез граждански съдилища, без да се изисква осъдителна присъда по наказателно дело, но в доклада на ЕС се отбелязваше, че са необходими още подобрения, за да бъде комисията ефективна. Неофициалната "сива икономика", която не плаща данъци, възлиза на една трета от БВП на България и базираният в София Център за изследване на демокрацията съобщи през юни 2012 г., че средно 150 000 рушвета са се плащали всеки месец през 2011 г.

България беше поставена на 75-то място от 176 страни в света в Индекса за възприятието на корупцията на Трансперънси интернешънъл. Българските медии станаха по-уязвими към политически и икономически натиск, след като някои чуждестранни медийни компании се оттеглиха от изпадналия в трудно положение пазар и местната собственост на медиите стана по-концентрирана. Макар държавните медии като цяло да предлагат балансирано отразяване на събитията, неефективното законодателство ги излага на политическо влияние.

Журналисти продължаваха да бъдат обект на заплахи за насилие през 2012 г. Колата на криминалната репортерка Лидия Павлова, която беше обект на множество заплахи и атаки в миналото, беше подпалена през май. През юли кореспондентът във Варна на български вестник Спас Спасов получи заплашително съобщение, вероятно свързано с разследването му на строителен проект. Правителството не ограничава достъпа до интернет, отбелязва "Фрийдъм хаус".

Членове на религиозните малцинства съобщават за отделни случаи на тормоз и дискриминация въпреки гарантираните по Конституция религиозни свободи. През септември 2012 г. група от 13 мюсюлмани, повечето от които имами, бяха изправени пред съда, защото разпространявали екстремистка литература и правели заговор за подкопаване на демокрацията и на Конституцията. Делото продължава, припомня американската организация.

Като цяло властите спазват свободата на събранията и сдруженията. Гей парад в София премина без инциденти през юни 2012 г., въпреки че беше осъден от Православната църква. Работниците имат право да членуват в профсъюзи, но държавните служители не могат да стачкуват или да се договарят колективно, а работодателите в частния сектор често дискриминират членовете на профсъюзите, без сериозни последици от това. Едноседмична стачка на миньори във въгледобивна мина през януари приключи, след като държавната минна компания, за която работеха, се съгласи на отстъпки по редица проблеми, включително за бонусите и условията на труд.

Българската съдебна система беше подложена на реформи, свързани с присъединяването на страната към ЕС. Но в доклада си от 2012 г. Европейската комисия отбеляза, че институционалните и правни подобрения не са довели до практически ползи в областта на ефективността и отчетността. ЕС посочи пропуски при назначаването на съдии и в дисциплинарните процеси. През ноември 2012 г. съдийка подаде оставка от Конституционния съд само седмици след назначаването си заради обвинения в злоупотреба със служебно положение на предишен пост в съдебната система, пише още в годишния доклад на американската организация.

Организираната престъпност остава сериозен проблем и много поръчкови убийства през последните десет години остават неразкрити. Редица нови убийства, свързани с организираната престъпност, бяха извършени през 2012 г. Правителството на ГЕРБ арестува и изправи пред съда много предполагаеми високопоставени членове на мафията, но за момента осъдителните присъди по големи дела са малко. ЕС посочи слабостта на разследването, събирането на доказателства и защитата на свидетели като причина за липсата на присъди. През 2012 г. прокуратурата отказа да разследва доказателства за минали връзки на Борисов с организираната престъпност. Имаше съобщения за инциденти, свързани с малтретиране от полицията, а условията в затворите остават неадекватни на много места.

Етническите малцинства, особено ромите, продължават да са обект на дискриминация на работното място, в здравеопазването, образованието и жилищното настаняване. Убийството на български младеж от мъже, свързани с местния ромски криминален бос Кирил Рашков, предизвика национални антиромски протести през есента на 2011 г. Рашков беше осъден на три години и половина затвор през януари 2012 г, след като беше признат за виновен за отправяне на смъртни заплахи срещу двама местни жители. Дискриминацията на основата на сексуалната ориентация е незаконна, но предразсъдъците на обществото остават.

Жените остават слабо представени в политическия живот, като възлизаха на 21 на сто от членовете на парламента след изборите през 2009 г. Същата година обаче парламентът избра за първи път в историята на България жена за председателка, а София избра първата си жена кмет. Домашното насилие продължава да буди безпокойство. Страната е източник на жертви на трафик на хора, от които делът на ромите е непропорционално висок, завършва докладът на "Фрийдъм хаус".

(По БГНЕС)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови