Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Алекс Алексиев: Радикален ислям шета в България

Борислава Бибиновска 04 декември 2012 в 16:12 5846 3

Алекс Алексиев, експерт по тероризъм и радикален ислям
Алекс Алексиев, експерт по тероризъм и радикален ислям

Не се предприемат достатъчно мерки и се позволява на радикалния ислям да си шета в България както си иска.Това заяви Алекс Алексиев, председател на УС на Центъра за изследване на Балканите и Черноморския регион.

По думите му България е заплашена от радикален ислям, защото страната ни също се възприема като част от Западния свят.

"За ислямистите ние сме част от неверниците, които трябва да се унищожат", заяви Алексиев.

Според него обаче България избягва да се занимава с тази страна на проблема.

Алекс Алексиев дори изрази съмнение доколко съдиите и прокурорите в Пазарджик, които се занимават с делото срещу 13 имами, са наясно със същността на шериата, основната идеология на крайния ислямизъм.

Той отбеляза също, че не трябва да се подценяват въпроса за парите на имамите у нас. Според Алексиев борбата срещу радикалния ислям трябва да започне с проследяването на "огромните парични средства", които финансират мюсюлманските центрове у нас.

По думите му няма град в Европа, в който да не е създаден център на "Мюсюлманско братство", политическа организация, за която се смята, че проповядва радикален ислямизъм.

"Само в Англия има повече от 16 шириатски правителства", заяви Алексиев.

Същевременно Алексиев отбелязва, че основното фанансиране за разпространението на радикалния ислям идва от Саудитска Арабия, а петролните държави от Близкия изток оказват огромна роля за разпространяването на радикалните ислямистки възгледи.

Алек Алексиев заяви, че най-големият опонент на тероризма - американците - често пъти не знаят какво се случва в собствената  им държава.

Според него сегашното правителство си затваря очите за тревожните процеси, тъй като президентът Обама води по-толерантна политика.

Той обясни, че толератността е болестта на демокрацията и това довежда до популяризирането на ислямизма.

Алек Алексиев изрази мнение, че се допуска функционирането на благотворителни организации, които подмолно целят да разбият западното общество отвътре.

Председателят на Центъра за изследване на Балканите и Черноморския регион подчерта, че конфликтите по отношение на исляма са по-остри откогато и да било.

"Целият Близък изток върви към тържество на ислямизма", категоричен е Алексиев.

Той заяви, че ислямистите дават "заразителен пример" за голяма част от мюсюлманите.

Алекс Алексиев е председател на Центъра за балкански и Черноморски проучвания в София. Бил е научен сътрудник в института „Хъдсън” във Вашингтон. Експерт е по международна сигурност и радикален ислям. Бил е съветник на бившия премиер Филип Димитров. Работил е за корпорация „Ранд”. Анализите му по национална сигурност са се ползвали от Пентагона и ЦРУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!