Германският посланик: БГ медиите са на последно място по свобода

Лъчезар Вълев 03 октомври 2012 в 12:32 2418 3

Посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер. Снимка: sofia.diplo.de
Посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер. Снимка: sofia.diplo.de

За нас е неприятен и тревожен сигнал, че в ранглистата по независимост на медиите на "Репортери без граници" България е на последно място от всички европейски страни.

Това каза посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер по време на конференция на Съвета за електронни медии (СЕМ) за цифровизацията на телевизиите, която бе открита в сряда от президента Росен Плевнелиев.

Хьопфнер започна изказването си с цитат от Джордж Оруел: "Свободата на мнението и на пресата е правото да казваш на хората това, което не искат да чуят".

Той допълни, че в България медиите изпълняват само частично своята задача.

"Само ако медиите изпълняват своята задача, тогава е възможно да се създаде едно здраво гражданско общество", каза още Хьопфнер.

"Бъдещето, демокрацията и просперитета зависят от това дали българските медии ще удържат на онези предизвикателства, да ли ще са в състояние да казват истината директно", продължи посланикът.

"Свободата и независимостта на медиите са едни от основните блага на нашето общество. Те се грижат за това проблемите да бъдат решавани, вместо покривани", допълни той.

Хьопфнер изтъкна, че ЕС ще следи много внимателно тези въпроси, тъй като Евросъюзът е не само една зона за свободна търговия, а и общност на споделени ценности.

Той подчерта, че ЕС ще играе ролята на защитник срещу всякакви атаки и опити опити да бъде ограничавана свободата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!