ГЕРБ сезира Прокуратурата в Австрия за случая „Хохегер“

Елица Мартинова 29 май 2013 в 15:17 4416 0

Петер Хохегер, Снимка: БГНЕС
Петер Хохегер, Снимка: БГНЕС

С отворено писмо партия ГЕРБ сезира Прокуратурата и Парламента в Австрия за фактите, установени в доклада на временната парламентарна комисия на 41-вото НС по случая Хохегер.

Писмото е изпратено и до ОССЕ, ПАСЕ, Европейската комисия, Европейския парламент, Евроепйската народна партия (ЕНП), Партията на европейските социалисти, Партията на европейските либерали, Европейската зелена партия и координатора на ЕНП Вероник Матю.

Временната комисия за случая „Хохегер“ бе създадена на 22 март 2012 г. Тя трябваше да установи на какво основание са направени паричните преводи към Петер Хохегер, който трябваше да лобира за България пред ЕК, как са усвоени и отчетени средствата и какво е извършил Хохегер в замяна на възнаграждението.

„След изводите, изнесени от компетентните за проверка органи, може да се обобщи, че договорите с австрийския лобист Петер Хохегер съдържат данни за проблеми и нарушения. Всички констатирани факти и обстоятелства от проверките на компетентните органи са предоставени на прокуратурата на Република България. Въпреки големия обществен интерес към случая, до този момент нямаме информация прокуратурата да е предприела необходимото разследване, за разлика от някои други случаи, придобили медийно отразяване в страната“, се казва в прессъобщението на ГЕРБ.

За намерението да сезират Австрия съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната трибуна днес.

По думите му в последните месеци в общественото пространство са се изнесли неверни твърдения срещу бившите управляващи, докато „основателните съмнения“ срещу левицата по отношение на сделката „Хохегер“ са били потулени.

Скандалният австрийски лобист Петер Хохегер получи близо 1.5 милиона евро от кабинета “Станишев” за съмнителна лобистка кампания за поправяне на имиджа на България. При разплитането на скандала се оказа, че с Хохегер, получил договори през 2006 и 2008 г., са свързани не само политици от БСП, а и от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews