ГЕРБ искат от КС да изхвърли Пеевски от парламента

Елица Мартинова 21 юни 2013 в 11:00 1656 1

Цецка Цачева. Снимка: БГНЕС
Цецка Цачева. Снимка: БГНЕС

Партия ГЕРБ ще внесе днес в Конституционния съд искане за прекратяване на депутатските права на Делян Пеевски.

Според бившите управляващи депутатът на ДПС, който преди седмица бе избран за шеф на ДАНС, няма право да се върне в Народното събрание.

“Сложният фактически състав по избор на председател на ДАНС е завършил с положената клетва и подписания лист. Още повече, че от петък той е шеф на ДАНС. За нас е безспорно, че мандатът на новоизбрания председател започва да тече от петък. Предсрочно прекратяване на функциите на шефа на ДАНС може да се извърши само според регламента в Закона за ДАНС. Няма друга хипотеза, освен лично подаване на оставка от г-н Пеевски, каквато до момента няма. Няма юридическа мотивация за днешното решение, с което парламентът отмени избора на Пеевски. Искаме от Конституционният съд да обяви несъвместимост между качеството на народен представител, каквото днес има г-н Пеевски, и качеството му на председател на ДАНС", обясни на брифинг в сряда експредседателят на НС Цецка Цачева.

Тя предупреди още, че отмяната на избора на Пеевски, която депутатите гласуваха в сряда, е незаконна. По думите й оттеглянето на скандалната кандидатура може да се случи само ако Пеевски сам подаде молба, каквато до момента няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови