Депутатите отмениха избора на Пеевски единодушно

Елица Мартинова 19 юни 2013 в 10:01 3736 10

Делян Пеевски, Снимка: БГНЕС
Делян Пеевски, Снимка: БГНЕС

Със 128 гласа "за" от общо 128 гласували парламентът отмени решението за избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което Народното събрание взе на 14 юни.

В хода на дискусията стана ясно още, че ДПС и "Коалиция за България" ще отнесат въпроса за депутатското място на Делян Пеевски към Конституционния съд. Докато магистратите се произнесат, Пеевски няма да влиза в парламента, няма да ползва депутатски привилегии и няма да получава заплата.

Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна. По думите на Местан това показва политическата отговорност на неговата парламентарна група и на самия Пеевски.

При засилени мерки за сигурност и с огромен медиен интерес започна работният ден на Народното събрание. 127 депутати от ДПС, "Коалиция за България" и "Атака" осигуриха кворум за пленарното заседание. Както вчера обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, днес парламентарната група на партията му отсъства от сградата на парламента.

Първа точка от програмата бе законопроектът за отмяна на избора на Пеевски за шеф на ДАНС, чиито вносители са председателите на ДПС и "Коалиция за България" Лютви Местан. И Местан, и Станишев излязоха, за да защитят от парламентарната трибуна законопроекта.

Според Лютви Местан казусът "Пеевски" е допринесъл за нови, по-хигиенични стандарти в политиката. Той обаче предупреди, че този "нов аршин" трябва да се прилага еднакво за всички.

От трибуната Местан намекна, че публичният образ на Делян Пеевски не съответства на истината. Председателят на ДПС използва възможността и за да осъди острата реакция на президента Плевнелиев след избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Местан намекна, че държавният глава няма моралното право да бъде съдник, защото самият той не е "искрен с хората".

"Вие сам изпълнихте ли собствените си препоръки. Някой с някого съгласувал ли е назначението на Драгомир Димитров в НСО. Или когато държавният глава назначава един от охранителите на Борисов и Цветанов, с кого беше съгласувано назначаването на ген. Коджейков? Когато раздаваме морални присъди, първи трябва да отговорим на въпроса – отговаряме ли ние самите като поведение на тези стандарти, които налагаме на другите?”, попита осъдително Местан.

Сходна бе позицията и на Сергей Станишев. По думите му критичността, с която обществото се отнесе към избора на Пеевски, не е прилагана към предишните управляващи.

Той се извини на своите избиратели и на партията си и изтъкна, че ПГ "Коалиция за България" е подкрепила кандидатурата на Пеевски "с вътрешни противоречия".

"Предстои нова процедура, която трябва да е прозрачна. Важно е оттук нататък действително към всеки да има равни критерии. Маските трябва да паднат, защото твърде често в българската политика има огромно лицемерие. Това лицемерие трябва да бъде разобличавано, трябва да има единен стандарт за всеки. Забележете кое е едно от първите действия, извън социалните, на Орешарски – че в нито една банка не може да има повече от 25 % от публичните пари. Това е принципен и ясен подход, в интерес на обществото”, каза лидерът на социалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!