ГЕРБ искат гаранция от 200 млн. евро, за да преговорят за АЕЦ "Белене"

27 септември 2012 в 14:10 1085 0

Макет на проекта за АЕЦ
Макет на проекта за АЕЦ "Белене"

Американската Global Power Consortium ще трябва да плати гаранция от 200 млн. евро, за да бъдат възобновени преговорите за възобновяване на проекта за АЕЦ „Белене“.

Това искане и още седем други условия, които трябва да бъдат изпълнени от консорциума, преди да се даде старт на преговорите, са включени в проект за решение на Народното събрание (НС), подготвен от ГЕРБ, който ще бъде внесен в четвъртък. 

От компанията ще бъде поискана неотменяема гаранция в размер на 200 млн. евро в полза на Националната електрическа компания (НЕК). „Смятаме, че такава сума е достатъчна гаранция за сериозен интерес от страна на компанията, за да не се губи времето на държавата“, заяви зам.-председателят на парламентарната комисия по икономиката, енергетиката и туризма Диан Червенкондев.

Друго условие, което правителството поставя, е цената на сделката да не бъде по-малка от направените от България разходи. Компанията ще трябва да поеме и всички настоящи и бъдещи плащания по проекта, в това число и уреждането на съдебните искове. 

Global Power Consortium ще трябва да гарантира и, че ще бъде сключена застраховка срещу ядрен риск. Освен това ще има задължението да изведе от експлоатация бъдещите блокове, когато това стане необходимо, и да управлява дейностите, свързани със съхранението на радиоактивните отпадъци. Проектът за решение ще бъде гласуван следващата седмица.

"Инвеститорите не са поискали държавни гаранции или дългосрочни договори за изкупуване на енергия на преференциални цени", поясни още енергийният министър Делян Добрев. Той допълни, че ако преговорите продължат, българската страна може да поиска право след няколко години да откупи част от централата. 

„Можем да обсъдим сега АЕЦ „Белене“ да е напълно частен проект, а след пет години, ако държавата има възможност, да бъде първи купувач и да изкупи дял от централата, плащайки само себестойността му“, каза оптимистично Добрев. 

В същото време стана ясно, че руската държавна корпорация „Росатом“ иска да продължи работата по  реализирането на проекта за АЕЦ „Белене“, както заяви пред БНР говорителят на руската компания Сергей Новиков. По думите на Новиков появата на инвеститор само "потвърждава, че проектът е ефективен и икономически целесъобразен". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews