Ген. Васил Делов ще получи орден "Стара планина"

Вероника Шербанова 16 ноември 2012 в 12:15 2233 0

Генерал Васил Делов
Генерал Васил Делов

Ген. Васил Делов заедно с още 18 генерали ще бъде удостоен посмъртно с орден „Стара планина“ - първа степен. Такова решение беше взето в сряда на заседанието на Министерския съвет.

Предложението ген. Делов да бъде удостоен с орден „Стара планина“ дойде след като общинските съветници от ДПС в Кърджали бойкотираха решението освободителят на града да бъде обявен за почетен гражданин.

От ДПС тогава заявиха, че имало подписка на 320 души, които били против военачалникът да бъде почетен гражданин на Кърджали – личността му не била “обединителна”. Подписалите се имали спомени от Балканската война и все още имали “незараснали рани”.

БСП и ГЕРБ веднага излязоха с протестни декларации, с които осъдиха отношението на ДПС към историческите факти.

Два дни по-късно ВМРО организира протест пред централата на ДПС в София с искането всички общински съветници на партията в Кърджали да подадат оставки.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган подкрепи действията на общинските съветници, като обясни, че трябва да има нов общ прочит на историята на Балканите, особено в частта ѝ за Балканската война от 1912-1913 г.

В края на октомври инициативен комитет внесе подписка, подкрепена от над 14 000 души, с искането за удостояването на ген. Делов с орден „Стара планина“.

Преди дни от „Атака“ дори предложиха на президента Плевнелиев Кърджали да бъде преименуван в Деловград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки