Доган: Съветниците са прави - ген. Делов не трябва да е почетен гражданин

04 ноември 2012 в 17:48 3192 5

Ахмед Доган. Снимка: БГНЕС
Ахмед Доган. Снимка: БГНЕС

Казусът "Делов" е може би един от най-сложните казуси, свързани с Кърджали и с Балканската война. Да се мисли кой е въздействал отвътре или отвън, това е неправилно зададен въпрос.

Така лидерът на ДПС Ахмед Доган отговори на въпроса кой продиктува отказа на съветниците от ДПС в Кърджали да подкрепят посмъртното звание "Почетен гражданин" за генерал Васил Делов, съобщава БГНЕС.

Той апелира за необходимостта от общ прочит на историята на Балканите, особено в частта ѝ за Балканската война от 1912-1913 г.

"Може би трябва да се направи семинар, за да се ограмотим всички за това, че е необходим общ прочит на нашата история, на историята на Балканите и Балканската война. Общият прочит означава не само да се съобразиш с политическата си целесъобразност, но и с другостта на съседа, с неговите проблеми. Не само да издигнеш в правило определено военно събитие, но да включиш в него и човешкото измерение, защото всяка война е свързана с много страдания, всяка война има тотален характер", поясни Доган.

"Самият факт, че този въпрос за героиката на Балканската война не е решен до Втората световна война по царско време, не е решен и по време на тоталитарния режим, най-малкото подсказва, че въпросът е много дълбинен, засяга не само лоялността към държавата и държавността, но и все още неизлечимите спомени за ужасите на Балканската война", допълни той.

Според Доган съветниците от ДПС в Кърджали са гласували правилно, "защото те са наясно с болките на тази война, живите спомени и всичко, което е свързано с нея".

"Дори не съм сигурен дали и парламентът е в състояние да реши правилно този въпрос – от гледна точка на целостта на държавата, на обединяващите принципи и фактори, а не търсенето на повод за разделителни линии и за противопоставяне. От тази гледна точка казусът "Делов" е един нравствено-психологически, а не само държавнически проблем. Дори самото поставяне на въпроса на този етап, мисля, че ерозира самата държава", категоричен беше Доган. 

"Самите историци още не са се изказали и не са оценили събитията, свързани с Балканската война. Когато говорим за общ прочит, ние имаме нужда от едно общо преосмисляне на историята от гледна точка на всички събития, става въпрос за 5-6 държави, които са участвали в тях. И ние за пръв път в демократичен порядък правим опит да решим въпроси по-скоро с неправилно зададени принципи за търсене на нова форма на държавност в демократичното гражданското общество".

Лидерът на ДПС се обърна с апел към журналистите "много внимателно да се отнасяме към тези факти, те са изключително деликатни и дълбинни, свързани предимно с непреодолени болки, с още неосмислени спомени от Балканската война, защото тя не само е война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които ние по-късно определихме като различни вариации на "възродителен процес".

"Ако самата журналистическа гилдия не осъзнае дълбинността на въпроса и неговата комплексност, трудно можем да бъдем съучастници със субекти в изграждането на държавност от нов тип. Така, че въпросът кой е въздействал на решението на съветниците за мен е провокативен", подчерта Ахмед Доган и отказа да коментира скандалната декларация от изселническото дружество в Одрин.

Той отново поясни разбирането си за общия прочит на историята на Балканите. "Това означава, че всички историци от балканските страни трябва да седнат, да погледнат алтернативно на въпроса за победители и победени, за освободители и освободени, за да зададат на обществото някакви най-общи параметри за неговото общо осмисляне като необходимост от общ прочит".

Според лидера на ДПС напоследък се разгръща нова анти-ДПС стратегия като кампания срещу движението и тя има две измерения. "Първото е свързано с академик Георги Марков, че видите ли, ДПС е проводник на неоосманизма в България, това е чиста конструкция. На базата на определени идеи, които са в духовното пространство на различните елити на Балканите, ДПС винаги винаги е отстоявала като партия националните интереси на страната в човешките им измерения.

Второ, в анти-кампанията се твърди, че ДПС е проводник на радикалния ислям във връзка с процеса в Пазарджик. Политическите сили си измислят различни сатанизиращи елементи от образа на ДПС, с цел да се захранват с енергия различните национализми във връзка с предстоящите избори. А почти всички партии ще яхнат вълната на национализма", предупреди Доган в Кърджали.

Помолен за коментар за референдума за развитието на ядрената енергетика той обясни, че има други алтернативи, но се предпазвал от налагането на лично мнение, за да не се отрази "фундаментално на позицията на ДПС по отношение на необходимостта от развитието на ядрената енергетика". "Така, както е поставен въпросът, аз се съмнявам, че въобще ще има референдум. Това ще бъде във всички случаи един политически трик, който да покаже кой доминира в нашето политическо пространство", посочи Ахмед Доган. Според него експертната оценка за необходимостта от ядрената енергетика "все още е много съмнителна". Той посочи, че е необходимо да започне един обществен дебат дали страната ни има или не нужда от ядрена енергетика.

"Тук не говоря само за огромния ресурс, който е необходим на страната за изграждането на АЕЦ "Белене" или за довършването с един или два модула на АЕЦ "Козлодуй". Въпросът е по-скоро на политическо равнище, но малка част от политиците са наясно за какво става дума, да не говорим за публиката. Обикновено необходимостта от ядрена енергетика се свързва с убеждението, че ако имаме още една АЕЦ, цената на тока ще бъде на тези равнища. Това просто не е възможно. Референдумът е по-скоро политическа манипулация за надмощие, отколкото реално решаване на въпроса", отсече Доган.

Той разкри, че ДПС вече е "наясно какво трябва да се направи от гледна точка на това, че в страната няма визия все още за развитие в европейски условия, няма ясни приоритети, работи се на парче с откриване на различни обекти". "Убеден съм, че страната има нужда от нов управляващ субект, който да изведе България от кризата, в която се намираме. При всички случаи новото управление ще бъде коалиционно, точно кои ще бъдат сегментите на тази коалиция трудно може да се предвиди на този етап", посочи още лидерът на ДПС.

Той подчерта, че само съдът е компетентен да се произнесе за искания имунитет на двамата депутати от ДПС. Ръководството на партията съзнателно не вземало отношение по проблема, за да не бъде обвинено в намеса. Ахмед Доган и голяма част от лидерите на ДПС са в Кърджали за областната отчетно-изборна конференция на организацията, която е и последна за структурите в страната. В момента при закрити за медиите врати вървят разискванията по доклада на областния председател Бахри Юмер. Той е и единственият кандидат за лидерския пост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови