„Атака“ иска Кърджали да се казва Деловград

Елица Мартинова 12 ноември 2012 в 17:17 1436 0

Лидерът на
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров Снимка: Сергей Антонов

Партия „Атака“ е изпратила писмо до президента Росен Плевнелиев, в което предлага Кърджали да бъде кръстен на генерал Васил Делов и да се преименува на Деловград.

Това съобщи на пресконференция в понеделник лидерът на националистите Волен Сидеров.

Според легендата Кърджали е приел името на османския пълководец Кърджа Али, който след редица военни подвизи станал проповедник.

„Името на генерал Васил Делов е много по-достойно от това на османския пълководец Кърджа Али. Смятам това за логично признание за делата на освободителя на града“, гласи писмото на „Атака“ до президента.

Сидеров се позова на чл. 98 точка 13 от Конституцията на Република България, който дава право на държавния глава да преименува обекти с национално значение и населени места.

Напрежението в Кърджали възникна миналия месец, когато общинските съветници от ДПС блокираха предложението ген. Васил Делов да бъде обявен посмъртно за почетен гражданин на града.

Това предизвика гнева на националистите и на 23 октомври ВМРО и „Атака“ организираха общ протест пред централата на ДПС в София.

Партията на Доган срещна отпор и у управляващите от ГЕРБ, но въпреки това лидерът на ДПС подкрепи съветниците си в Кърджали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови