Ген. Киров: Сложни политически процеси стоят зад делото срещу мен

Юлиан Христов 22 октомври 2013 в 12:17 2564 3

Ген. Кирчо Киров Снимка: БГНЕС
Ген. Кирчо Киров Снимка: БГНЕС

Сложни политически процеси от преди година и половина и в частност в някои партии били в дъното на делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров. 

Това убеждение сподели днес пред журналисти ексразузнавач номер едно след края на първото заседание по делото, в което той отговаря по обвинения за присвояването на 5 млн. лв.  

Бившият шеф на НРС отказа делото срещу него да се гледа по съкратената процедура. Така процесът тръгва с разпит на десетки свидетели, приемането на десетки експертизи и ри закрити врати, тъй като в него има секретни материали.

Квалификацията, че делото е "политическо", Киров аргументира с това, че преди година и половина, когато е започнало разследването срещу него, изказвания във връзка с работата му са дошли от политически лидери и в резултат на "сложни политически процеси".

Прокурорът по делото Елин Алексов отхвърли нападките и заяви, че българската прокуратура действа по закон, а не по целесъобразност и по инструкции отгоре, и че самият той никога не би внесъл обвинителен акт, който да се позовава на неюридически аргументи.

Сред свидетелите, които ще дадат показания, няма политици. Очаква се пред съда да бъде разпитан настоящият директор на НРС бригаден ген. Драгомир Димитров. 

В обвинителния акт от 372 страници е записано, че за периода от 2007 до 2011 г., Киров е присвоил бюджетни средства в левове, евро и долари, които са собственост на службата и са му били поверени да ги управлява като неин директор. Случаят е квалифициран като особено тежък. Смята се, че Киров е отклонявал парите поетапно.

За петте години, в които е извършвано престъплението, бившият разузнавач номер едно е съставил повече от хиляда и сто официални финансови документи. Те имали за цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи, твърдят още от прокуратурата. 

Съдът насрочи делото срещу ген. Кирчо Киров за 21 ноември. Говорителят на Военно-окръжна прокуратура Елин Алексов обясни, че е било предложено на страните то да се гледа по съкратена процедура, но ген. Киров и защитата му са отхвърлили този вариант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!