Военният министър: Може да затворим границата с Турция

22 септември 2013 в 11:47 4073 5

Ангел Найденов, военен министър. Снимка:БГНЕС
Ангел Найденов, военен министър. Снимка:БГНЕС

Не изключваме затварянето на българо-турската границата, но това е крайно средство, към което можем да прибегнем. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов в интервю за БНР по повод заплахата от хуманитарна криза заради нарастващия брой бежанци, идващи от Сирия през Турция.

На въпрос как точно може да се затвори границата Найденов обясни: „Има различни технически способи, включително и чисто механично изграждане на заграждения. Но към това можем да прибегнем едва като крайна мярка".

Не мисля, че Брюксел трябва да храни бежанците в България, но при всички случаи Брюксел трябва да помогне – и технически, и финансово, коментира той. 

Военният министър напомни, че на последното заседание на Министерски съвет беше потвърдена критичната за България граница от 5000 бежанци, след която ще се наложи да търсим съдействие от европейските институции и органи, включително с финансова помощ.

Към момента бежанците у нас са около 4200 души, уточни Найденов. В Турция те са към 500 хил., а в Гърция - над 400 хил.

По думите му има втора критична граница - 7000 - 7500 души. От гледна точка на здравно обслужване и епидемиологична обстановка - това е граница, която можем да разглеждаме като критична, посочи той.

"Не можем да си затворим очите и да гледаме на себе си като на изолиран остров, който няма никаква връзка с всички останали страни и събитията, които се случват около нас или малко по-далече от нас", каза Найденов.

Искането на "Атака" за пълен неутралитет на България той определи като "крайно решение, което силно ограничава, да не кажа, че отнема възможността на България за действия и реакции". Трябва да си даваме сметка, че сме член на международни организации, към които имаме своите отговорности, допълни той.

"Сирия не притежава ракети, които са в състояние да достигнат до българската територия. Има такива възможности, но те са от гледна точка на притежавани ракети от други държави. Не мисля, че тук трябва да се създават някакви излишни допълнителни страхове в българските граждани. Българските въоръжени сили не са лишени от своите възможности", уточни той. 

Според него военните действия и в момента не са изключение независимо от постигнатото споразумение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови