Quantcast

Военният министър: Може да затворим границата с Турция

Последна промяна на 22 септември 2013 в 11:47 3353 5

Ангел Найденов, военен министър. Снимка:БГНЕС
Ангел Найденов, военен министър. Снимка:БГНЕС

Не изключваме затварянето на българо-турската границата, но това е крайно средство, към което можем да прибегнем. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов в интервю за БНР по повод заплахата от хуманитарна криза заради нарастващия брой бежанци, идващи от Сирия през Турция.

На въпрос как точно може да се затвори границата Найденов обясни: „Има различни технически способи, включително и чисто механично изграждане на заграждения. Но към това можем да прибегнем едва като крайна мярка".

Не мисля, че Брюксел трябва да храни бежанците в България, но при всички случаи Брюксел трябва да помогне – и технически, и финансово, коментира той. 

Военният министър напомни, че на последното заседание на Министерски съвет беше потвърдена критичната за България граница от 5000 бежанци, след която ще се наложи да търсим съдействие от европейските институции и органи, включително с финансова помощ.

Към момента бежанците у нас са около 4200 души, уточни Найденов. В Турция те са към 500 хил., а в Гърция - над 400 хил.

По думите му има втора критична граница - 7000 - 7500 души. От гледна точка на здравно обслужване и епидемиологична обстановка - това е граница, която можем да разглеждаме като критична, посочи той.

"Не можем да си затворим очите и да гледаме на себе си като на изолиран остров, който няма никаква връзка с всички останали страни и събитията, които се случват около нас или малко по-далече от нас", каза Найденов.

Искането на "Атака" за пълен неутралитет на България той определи като "крайно решение, което силно ограничава, да не кажа, че отнема възможността на България за действия и реакции". Трябва да си даваме сметка, че сме член на международни организации, към които имаме своите отговорности, допълни той.

"Сирия не притежава ракети, които са в състояние да достигнат до българската територия. Има такива възможности, но те са от гледна точка на притежавани ракети от други държави. Не мисля, че тук трябва да се създават някакви излишни допълнителни страхове в българските граждани. Българските въоръжени сили не са лишени от своите възможности", уточни той. 

Според него военните действия и в момента не са изключение независимо от постигнатото споразумение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.10 2013 в 16:18

Не стига че сме бедни и гладни ами сега и тях да храним,вместо това да се помисли за безработицата в България-защото тя вече по международните сведения е 72-75% а не да се дават фалшиви сведения и да се заблуждава народа.С какво да се затворят границите с майчините синчета които ги назначиха само да си вземат парите и да си затварят очите за всичко ли?Да каже военният министър какво е завършил или и той е с купена диплома като всички министри.Да изкарат мангалите , защото те са много и им се плаща тока,водата,дават им се жилища без пари дано да свършат някоя работа , защото вече българи няма Вие унищожихте българската нация.

23.09 2013 в 00:17

Ти сериозен ли си бе братле... искаш ли аз да те заведа в 80% от българските семейства, да видиш там каква трагедия е !!! Ние собственните си проблеми не можем да решим :D ти ми говориш да гледам чуждите :X Вие българи ли сте (турци ли сте?)

22.09 2013 в 14:06

Георги тези стени ще ни пазят от жени деца и цивилно сирийско население ли? Ако не други то поне ние трябва да знаем до, какво водят стените. Или май си забравил близкото минало. А като казваш, че "нямяме възможност за повече " означава, че милосърдието, толерантността и състраданието имат граници и вече тези граници са преминати. Според мен това са чисто човешки чувства и отношения и това, че сме бедни не означава, че трябва да ставаме животни. Вместо да драскаш тук, защо не отидеш до, някой център за бежанци и да видиш трагедията им? Вземи си преводач (,ще ти струва 20-30 лева) и поговори със семейства.

22.09 2013 в 12:12

Най - после се мисли за изграждането на бариери на границата с Турция. Положението няма да става по - добре, напротив. Ако чакаме Брюксел, ще приемем още 10 000 преди някой да засвидетелства че имаме проблем. И Гръцката и Турската икономики са по - добре от нашата. (Факт, дори и Гърция) Ние нямаме възможност за повече, така че не само споменавайте стената, а започнете работа по нея.

22.09 2013 в 12:11

Мда, едно нещо не може да се отрече на новата власт. Бързо натрупаха опит в изграждането на всякакви видове заграждения.