Президентът поискал Цацаров да стигне до край с проверката за подслушванията (видео)

Юлиан Христов 19 април 2013 в 15:58 2575 7

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Притеснен съм от констатациите на прокуратурата, че в МВР са създадени предпоставки за нерегламентирано ползване на СРС.

Това каза на брифинг пред журналисти президентът Росен Плевнелиев. Това е първият коментар на държавния глава по скандала с подслушванията. 

Плевнелиев обясни, че още същия ден, когато лидерът на БСП Сергей Станишев е подал сигнала в прокуратурата, той лично е разговарял два пъти с главния прокурор Сотир Цацаров, като го е окуражил и насърчил в проверката. Плевнелиев обясни, че очаква тази проверка да стигне до край, а също така и в МВР да бъдат взети мерки за пресичане на всички възможности за нерегламентирано подслушване. 

„Надявам се служебният министър на вътрешните работи да вземе спешни мерки чрез създаване на междуведомствени работещи правила, от гледна точка на ползване на СРС. Очевидно е, че през годините не е имало строен ред от тази гледна точка”, добави държавният глава.

„Вярвам, че всички трябва да си напишат урока, МВР трябва да си пренапише и преразгледа правилата в самата система, за да има силен контрол вътре в МВР. Очаквам, и ще дам всичко от себе си, да се обърна и към 42-то Народно събрание, с молба за законодателна инициатива, за недопускане на предпоставки за нерегламентирано подслушване”, заяви Плевнелиев.

По думите на държавния глава недопустимо е да има капчица съмнение, "камо ли да се окаже и вярно, че в една демократична и правова държава, може граждани, политици, включително и държавният глава, да бъдат подслушвани". 

Плевнелиев поиска и отстраняването на Станимир Флоров докато срещу него тече досъдебно производство. До момента от МВР не са отговорили на предложението и на градския прокурор на София Николай Кокинов Флоров да бъде отстранен от ГДБОП, докато тече проверката срещу него. "Аз моля служебният министър да вземе незабавни мерки, включително ако тези мерки включват спешното отстраняване от длъжност на Станимир Флоров", коментира държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови