Фелдшерите се готвят за протест на 13 май

Вероника Шербанова 07 май 2013 в 17:28 1474 0

Фелдшер
Фелдшер

Фелдшерите заплашиха да излязат на протест на 13 май, ако до петък не получат становище за исканото от тях въвеждане на професията „лекарски асистент“.

Представихме аргументирана концепция за въвеждането на професията още при встъпването на проф. Николай Петров на поста здравен министър, но нямаме никакъв отговор до момента, заяви председателят на Сдружението на медицинските фелдшери в България Александър Александров.

Фелдшери не бяха включени в Обществения съвет към здравното министерство, а професията ни за пореден път се представлява от Асоциацията по здравни грижи, към която не сме искали да се присъединяваме, посочи Александров.

Ако до 10 май не получим становище по тези проблеми, ще призовем фелдшерите да излязат на протест в понеделник, допълни той.

От Сдружението на медицинските фелдшери искат ясен статут на професията си и законови промени, които да регламентират правомощията им. Необходими сме в училищата, детските градини и най-вече в спешните центрове в страната, допълниха фелдшерите.

Те ще настояват и за това фелдшерите да получават профилирана подготовка през последната година на обучението си, което според тях ще помогне за преодоляването на недостига на кадри в здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews