Фелдшер осъди Спешен център за 40 000 лв. заради побой от близък на пациент

Вероника Шербанова 25 април 2013 в 17:36 1546 0

Линейка. Снимка: БГНЕС
Линейка. Снимка: БГНЕС

Фелдшер осъди Спешния център, в който работи, за близо 40 000 лева заради побой от близък на починал пациент по време на смяна, съобщи zdrave.net.

Медицински екип от Спешния център в Пазарджик се отзовал на сигнал за болен пациент. Когато линейката пристигнала на адреса, екипът открил, че пациентът е мъртъв. Фелдшерът Васил Навяков започнал да прави сърдечен масаж, но малко по-късно спрял, като казал: „Няма смисъл да продължаваме, колежке, мъртъв е“.

Чувайки тези думи, синът на починалия мъж реагирал остро и нанесъл на Навяков удари по главата с метално канче.

В резултата на побоя фелдшерът получил двустранни хронични субдурални хематоми. Наложило се да бъде опериран и временно животът му бил в опасност. Състоянието на Навяков се влошило. Той получил травмена болест на мозъка и травматична епилепсия.

Съдът в Пазарджик решил, че на мъжа е нанесена тежка телесна повреда, и признал синът на починали пациент за виновен за причиняването ù.

Инцидентът е бил окачествен като трудова злополука. Центърът за спешна медицинска помощ в Пазарджик оспорил това твърдение, позовавайки се на договор за застраховка на медика, по който застрахователят му изплатил 10 000 лева заради намалена работоспособност.

Съдът решил, че Спешният център трябва да изплати на фелдшера 1741 лева, колкото са стрували необходимите му лекарства, и още 38 000 обезщетение.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови