Фармацевтите: Атанасова е некомпетентна

Последна промяна на 05 октомври 2012 в 15:16 2030 1

Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС
Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС

Здравният министър Десислава Атанасова не познава законите и принципите на отпускане на безплатни лекарства, обявиха от Българския фармацевтичен съюз (БФС).

Повод за това стана изразено от министърката учудване, че за част от лекарствата, включени в списъка на 100% безплатните за пациентите медикаменти, на болните се налага да доплащат в аптеките. Тя определи това като "безумие".

"Ако министърът на здравеопазването си бе направил труда да се запознае със действащата нормативна уредба, щеше да е наясно, че единствено референтният продукт в съответната група с ниво на реимбурсация сто на сто е напълно безплатен за пациента", пише в гневната позиция на БФС.

Обикновено на пациентите се налага да доплащат, когато на пазара влезе нов по-евтин продукт от дадена група медикаменти, защото касата автоматично започва да плаща на 100% само за него.

"Ние също считаме, че е безумие министерството на здравеопазването да продължава да твърди, че всички 100% реимбурсирани от НЗОК лекарствени продукти са безплатни за пациентите, а в същото време да не полага дори и минимални усилия това да стане факт", твърдят още фармацевтите.

Те напомнят, че става отгоре на всичко става въпрос за лекарствени продукти, които аптеката отпуска без надценка. Това е практика, която Комисията по защита на конкуренцията определи като прехвърляне на социалната отговорност на държавата върху аптеките, уточниха още от БФС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.10 2012 в 03:09

Тия па не ги ли е срам да занимават специалистка по тежка артилерия с глупостите си?
Тя там за какво е сложена? Точно защото селската счетоводителка, няма как да се оправи с градската мафия. Поредната карикатура на министър. Макар че петия гръмнал бушон в една и съща верига, вече ще направи за смях техника, не ТКЗС-то, което ги произвежда.
Ама това вече е проблем на ПУЦ-а за премиери.