Цените на лекарствата скочили с 400%

29 септември 2012 в 12:54 1522 0

Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС
Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС

Одитът на Сметната палата за цените на лекарствата през 2008 - 2011 г. е констатирал увеличение на цените на някои лекарства с 300 - 400 процента.

Това каза прид журналисти министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Тя уточни, че това увеличение е настъпило след прехвърлянето на плащането на лекарствата от Министерството на здравеопазването в Националната здравноосигурителна каса. 

Атанасова вече е получила доклада, но все още не е запозната с подробности в него.

Одиторите са направили в доклада някои препоръки до Министерския съвет, до МЗ и до НЗОК.

В момента тече двуседмичният срок, в който министър Атанасова може да направи възражения върху доклада или да го приеме.

Докладът ще бъде връчен на 12 души - всички министри на здравеопазването и управители на НЗОК в периода 2008-2011 година.

Днес по-рано Атанасова откри кампанията "Твоето сърце е в твоите ръце", посветена на днешния Световен ден на сърцето, който през тази година е под мотото "Един свят - един дом - едно сърце".

"Сърдечносъдовите заболявания са едни от социалните заболявания, които са основен причинител на смъртност в целия свят, в това число и в България. Данните за 2012 година са много тревожни", каза министърът.

"През 2011 г. 72 000 българи са починали от сърдечносъдови заболявания, а приетите в болница поради болести на органите на кръвообращението са били 300 000", обяви Атанасова.

Тя допълни, че предстои приемането на Национална програма за борба с незаразните болести.

По думите ѝ българските кардиологични болници разполагат с модерна апаратура и отлични специалисти, които ежедневно спасяват човешки животи.

"Цялостният подход е за ограничаване на тези заболявания. Основен акцент е превенцията и профилактиката", каза още Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!