Атанасова ще иска още 20 млн. лв. от Дянков

Нели Чолашка 04 октомври 2012 в 17:45 2202 1

Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Снимка: БГНЕС
Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Снимка: БГНЕС

Здравният министър Десислава Атанасова ще поиска още 20 млн. лв. към бюджета на ведомството й за 2013 г. от финансовия министър Симеон Дянков, обяви тя днес.

Министерството на финансите публикува вчера на сайта си проектобюджетът за следващата година.

За здравеопазване са предвидени общо малко над 3.3 млрд. лв., но заедно с резерва на здравната каса от 1.4 млрд. лв., който от две години е част от фискалния резерв. 

Само за Министерството на здравеопазването (МЗ) са предвидени 368, 185 млн. лв., което със 100 млн. лв. по-малко от разходите на ведомството за миналата година. Причината е в прехвърлени дейности към Националната здваноосигурителна каса, пише в мотивите на финансовия министър. 

Допълнително пари Атанасова ще поиска за Фонда за лечение на деца, тъй като с отпадането на лимита за една операция фондът покрива разходите по лечението на всички деца, които са одобрени.

„Към момента са одобрени около 490 деца и средствата, които ще се отпуснат за тяхното лечение, са около 8 милиона. Всички тези средства ние сме ги гарантирали чрез допълнителни средства", коментира днес Атанасова. 

Тя щяла да поиска от Дянков и повече пари за инвестиции - 5 млн. лв. повече, както и за финансиране на лечебни заведения в труднодостъпните населени места. Средствата за капиталови разходи на МЗ  в проектобюджета са намалени наполовина спрямо 2012 г. - 20.5 млн. лв. на 10 млн. лв. 

"Общо около 20 милиона лева повече ще поискам от министър Дянков и Министерския съвет”, обобщи здравната министърка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови