Фандъкова: Има партиен натиск над Столична община да спре протестите

OFFNews 02 август 2013 в 12:34 4077 13

Йорданка Фандъкова, кмет на София Снимка: БГНЕС
Йорданка Фандъкова, кмет на София Снимка: БГНЕС

Столичната община е подложена на партиен натиск, за да спре мирните протести в София, призна кметицата Йорданка Фандъкова.

Натискът е партиен, а не законов и затова аз, лично, не съм голям оптимист, че ще спре, каза Фандъкова в интервю за радио "Фокус". Тя обаче продължава да отстояваш позицията си, заявена и по-рано, че не би попречила на гражданите да протестират мирно, какво позволява българската Конституция.

"От компетентните институции, от СДВР, от прокуратурата, ясно заявиха, че мерките, които столичната община предприема, са адекватни и разумни за момента. Имахме специална сесия на общинския съвет, на която комисар Спиридонов, директорът на СДВР, обясни, че опитите за притискане и ограничаване на протестиращите предизвикат по-скоро остра реакция, която трудно се овладява и която крие рискове от ескалация на напрежението. Така че правим всичко възможно, за да може да се запази на първо място животът и здравето на хората и да няма ескалация на напрежението, защото бяхме свидетели и видяхме какво означава това. Аз лично не искам насилие по улиците на София и се надявам всички да мислят така", каза кметицата.

Тя обаче уточнява, че ако мирните протести преминат в агресия и гражданите или полицаите превишат правата си, те трябва да санкционирани, за да няма насилие по софийските улици.

"Неприятно е, че в последните седмици трябва почти ежедневно да опровергавам слухове. Имаше спекулации, че общината забранява събития на подкрепящите правителството на Орешарски. Това категорично не е вярно. Съгласували сме всички техни събития, за които имаме уведомления, както пред НДК, така и пред посолствата на Франция, Германия и Съединените американски щати, както и събирането на подписки", посочи кметът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!