Европа разследва големите магазини за злоупотреби

Последна промяна на 06 май 2013 в 13:35 2063 3

Хипермаркет Снимка: БГНЕС

Европейската комисия събира доказателства дали хипермаркетите и големите вериги поставят неизгодни условия на българските производители.

Така европейския комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние отговори на евродепутата Ивайло Калфин, съобщиха от офиса на Калфин.

Той се обърна към ЕК през март с искане за предприемане на мерки, след като беше сигнализиран от Съюза „Произведено в България”, че супермаркетите у нас поставят неизгодни условия на производителите и доставчиците си, които често ги водят до разорение.

Проучване на „Произведено в България” показва, че под 20% от стоките, продавани в големите вериги, са български. Според съюза, причина за големия дисбаланс е нелоялни търговски практики - например много по-изгодни отстъпки за вносители (5-15%) от отстъпките за българските производители (20-60%). Това, на практика, лишава малките производители от огромна част от печалбата си.

"Европейската комисия е наясно с нелоялните търговски практики във веригата за доставка на хранителни стоки и вредните въздействия, които това може да има върху икономически зависимите търговски партньори, много от които са малки предприятия", пише комисар Барние.

Специален фокус на проверката, която тече в момента, е изследването на последиците от тези практики върху по-малките участници на пазара. Анализът на Брюксел ще разгледа различни варианти - от саморегулация до създаването на европейско законодателство, което да регулира условията на доставките за големите вериги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.05 2013 в 16:50

Глупости.

06.05 2013 в 15:40

"Не от благотворителността на месаря, пивоваря или хлебаря очакваме нашата вечеря, а от тяхното осъзнаване на техния собствен интерес. Ние се обръщаме не към тяхната човечност, а към тяхното себелюбие, и никога не им говорим за нашите нужди, а за техните ползи."
Адам Смит

06.05 2013 в 14:18

И в края на разследването ще се окаже,че и те ,като ЧЕЗ са тук, за да печелят.Тя е мътна и няма да се избистри!