Евгений Дайнов: Експертно правителство може да изкара и година

Последна промяна на 15 май 2013 в 15:06 4983 15

Евгений Дайнов. Снимка: БГНЕС
Евгений Дайнов. Снимка: БГНЕС

Ако се направи правителство, подкрепено широко, с експерти и със задачата да свърши 5 – 10 неща, то неговият живот ще е поне една година, смята политологът Евгений Дайнов. Той коментира, че не се причислява към тези, които прогнозират нови избори още наесен.

 "Много е добре, че са само четири партии в парламента. Това никога не се е случвало, единствено пред 1990 г. във Великото народно събрание, което ни показва пак колко са преломни времената", каза проф. Дайнов пред кореспондента на БГНЕС в Бургас.

Политологът смята, че коалиционно или партийно правителство няма да има обществено доверие и ще бъде "пометено".

 

"ГЕРБ нямат работа в едно такова правителство. Отделни, читави хора от ГЕРБ, ако решат и бъдат приети от останалите нещо полезно да свършат – ОК. Но ГЕРБ са проблемът, те не могат да бъдат решението", смята Дайнов.

Според него лидерът на БСП Сергей Станишев прави всичко възможно, за да иззбегне коалиционно правителство. Коалиционно управление означава всички неща, които дразнят хората – разпределение на министерски постове, на държавни длъжности и така нататък. Такова правителство ще бъде изметено за една седмица, коментира Дайнов.

Политологът, чието име в продължение на повече от 20 години винаги се е свързвало с десницата, казва, че не му е тъжно, че този парламент ще е без автентична десница. "В последните 10 г. сините партии отказаха да влязат в 21 в. Сега лечението ще е болезнено, но оздравително", казва Евгений Дайнов.

Според него в новата десница трябва да влезе поколението, което наближава 40 г. То има политически опит, но не е обременено с деветдесетарски биографии. Дяйнов изброява и възможните лица: Христо Панчугов, Кирил Аврамов, Радан Кънев…

"Още 20 такива човека и ето една съвършено читава, модерна синя партия. Защото тези, които "умряха", бяха много архаични, те бяха музейни експонати, пушки – кремъклийки", казва Евгений Дайнов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.05 2013 в 13:08

Е, Беровото експертно правителство ни управлява две години, въведе ДДС и други такива "модерни" нововъведения, като резки валутни кризи и пълзяща инфлация ...

С трепет в душата очаквам новото експертно правителство какви хубавини ще ни донесе !!!

18.05 2013 в 06:10

За коментаа на giotwer: ... държавата е на тоя хал от празноглавци като теб.

Много е вероятно да е точно обратното, а и квалификацията всъщност важи за коментиращия повече, отколкото за коментирания. Защото човек трябва да мисли със задника си, за да вярва на най-различни политически и идеологически кречетала, които го уверяват, колко патиотична партия е БКП и колко е загрижена тя за народа. И не се сеща, че Румен Овчаров от БСП е виновен за подписването на заробващия договор за тока от топлоцентралите, както и за предстрочното предоговаряне на по-високи цени за петрола, че БСП загроби в Белене милиарди, или че Цанков Камък ни излезе не дори златен, а направо диамантен.

Да, Майстор Балкански малко по-надолу казва, че Даюнов си е мозък. Но изглежда, че този мозък малко нещо се е изкълчил (навяхнал) или просто се е амортизирал и като повредена грамофонна плоча от миналото повтаря една и съща нелепица: БСП е добра, ГЕРБ е боклук. Докато на практика нещата комай че са точно обратни.

17.05 2013 в 00:35

Разбирам, че и вие Пинокио имате мнение, но защо пишете под трети ник? И без друго в пъвия си постинг мисълта ви не е особено свързна и не разбрах добре, каква ви е тезата? Надявам да впечатлите някого с впечатляващия цитат от Вики, но надали!!

16.05 2013 в 22:12

Дайнов явно не е съвсем наясно, какво иска. Защото най-големия и безапелационен политолог на всички времена и народи предлага експертно правителство, в което гербери не трябва да бъдат допуснати. И не се сеща, че при експертно правителство единственото условие е министрите да са експерти, а партийната им принадлежност няма никакво значение. Иначе правителството би било каквото си иска друго, но само не и експертно.

Но на прекалено десния Дайнов му се иска ляво или поне псевдоляво правителство. Може би защото никога не е можел да направи разлика между автентично лява и автентично дясно. И това за него е естествено. Та нали някога имаше момчета, които след две или три години в казармата така и не можеха да разберат, коя ръка им е дясна, а коя лява, ако на лявото им рамо не е привързана грабка сено, а на дясното - грабка слама?

16.05 2013 в 21:56

За Giotwer, кайго казва: Кретен,не го чети като не ти харесва,а държавата е на тоя хал от празноглавци като теб.

И още повече от такива, като тебе!

16.05 2013 в 10:59

Да не ти е роднина, че го защитаваш така? Дайнов е кретен, кретен, кретен, кретен!!!!!!

16.05 2013 в 07:58

Дайнов, абе нали сините със сигурност влизаха?

Сега явно си е научил урока. Казал е "може да изкара и година". Което не изключва да изкара примерно четири. Застраховка за ръсене на глупости!

16.05 2013 в 07:52

Уау! :D Съдейки по критиката, която отнасям, какво ли трябва да си помисля за хората, които така пламенно защитават и Дайнов, и сайта... Вижте, смятам, че всеки си има право на мнение, както и да правото да го изказва, така, както и вие имате право да не се съгласите с мен... което не прави мнението ми по-малко мое и не ме прави мен по-малко убеден в позицията си. В днешно време изобщо не е трудно да си изградиш представа за един човек, защото целият му живот е в нета и трябва само едно малко усилие и желание да се информираш. Аз съм го направил преди да почна да пиша, изградил съм си мнението и го споделям, какъвто е и смисъла на коментарите. Всеки има право да се съгласи с мен или не, но и всеки би следвало поне да се запита дали пък няма и истина в думите ми, преди тъй пламенно да тръгне да ги отрича ;)

15.05 2013 в 22:01

може И да изкара година, ама може и да не изкара...

колкото повече избори - толкова по-малко пари за купуване !!!!!!!!!!!

15.05 2013 в 21:47

Бе Д. си е мозък, ама това дето употребил по-горе тоя израз "читави хора от ГЕРБ" малко ме разколеба дали е точно така...