„Енерго про“ иска международен арбитраж заради поевтиняването на тока

Последна промяна на 19 юли 2013 в 18:31 2751 9

Офис на
Офис на "Енерго Про" във Варна

Предложението на енергийния регулатор за близо 5-процентно намаляване на цените на електроенергията доведе до нов спор с електроразпределителните дружества.

Чешката компания „Енерго про“, собственик на електроразпределителното предприятие на Северна България, отправи искане към държавата за доброволно уреждане на спора за намаляването на крайната цена на тока и свързаното с него свиване на разходите на трите ЕРП-та. 

Исканията на компанията са за компенсиране на законово регламентираните разходи за зелена енергия, с които от миналата година бяха натоварени и електроразпределенията. Оплакване от натрупани загуби от над 100 милиона лева заради задължителното изкупуване на възобновяемата енергия имаше и от австрийската ЕВН (южна България) след мартенското понижаване на цената на тока с 5%.

Според Енерго.про ултимативното понижаване на цените от държавния регулатор нарушава инвеститорските й права, международното право и договора между България и Чехия за взаимна защита на инвестициите.

„Провежданата от ДКЕВР ценова политика през периода след 01 юли 2012 година, която е насочена към намаляване на крайните потребителски цени на електрическата енергия за сметка на приходите на компаниите - мрежови оператори и крайни снабдители, декапитализира и влоши до крайност финансовото състояние на дружествата от групата Енерго-про“, обявиха от компанията.

Според дружеството, понижаването на цените от март е влошило финансовото му състояние, а публикуваният вчера експертен доклад на ДКЕВР за утвърждаване на новите цени на електричеството от 1 август “не само, че няма да коригират натрупаните през последните години финансови дефицити, но допълнително ще задълбочат част от тях“.

Енергийният регулатор не е взел предвид многократно изтъкваните аргументи на ЕРП-тата и «възнамерява да продължи своята досегашна политика, която води до непокриване на необходими за дейността разходи и създаване на критични финансови дефицити в дружествата от групата на «Енерго про», заявиха оттам.

Ако инвестиционният спор с държавата не бъде уреден по пътя на взаимното разбирателство в определен срок, компанията ще подаде иск за арбитраж до Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID), заявиха от дружеството.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.03 2014 в 16:22

Във Варна пак има изгорели уреди от "Енерго Про"на наши познати !

20.07 2013 в 15:33

Не изпростявай. Всички знаят, че чехите държат мажоритарните дялове и в трите ЕРП-та. Така че реално чехите си управляват и решават какво ще става, а на тях за България въобще пък не им пука.

20.07 2013 в 11:39

"Енерго-Про Продажби АД

Акционери към 31 декември 2012
Енерго-Про а.с. Чехия - 83,66%" (официални данни, изнесени от самото дружество) - Хаххаха, малко ли се изцепи с тоя твоя коментар!

20.07 2013 в 09:24

Ха, ТИМ-аджиите арбитраж искали? Взимайте си парцалките и марш от България, предатели!
Унищожихте Варна, какво повече искате?

19.07 2013 в 19:35

Енерго про е повече на ТИМ, отколкото на чехите - анадъмо?

19.07 2013 в 19:21

ЕРП-тата да си приберат парите от длъжниците в ромските гета!
Няма да им плащам аз сметките на бат' Сали и компания.
Влизат с икономическа полиция и проверяват наред. Който не плаща му се спира тока, водата. Ама щяло да има размирици, щяло да им се нарушат правата? Айде бе?! Кои права? Като не плащаш за нещо, ти го спират. Айде моля ви се стига с тези права, на пъвро място стоят задълженията!

19.07 2013 в 18:51

значи защо тия ЕРП-та не пишат във фактурата колко плащаме за "циганската добавка" защото мангалите никога не са плащали ток изобщо през живота си ние плащаме го за тях единствено българите и също като не им е изгодно да работят у нас да се измитат бе никой не ги иска ЧЕЗките бандити и секви други грабители и фотоволтаиците чия собственост са бе а кой дърпа печалбите от тях да не би да е простия народ дето плаща луди сметки за ток който не е изразходил ей значи тука има направо бандити за бесене по стълбовете за високо напрежение нема да ви дойде акъла докато не виснете надолу с главата гадове

19.07 2013 в 18:41

Нямаме вече нужда от енерго-про. Имаме си бат сали, ще се включим към неговото частно енерго - всичко е редовно, плаща всеки кой колкото има. Ако не е редовна как тъй избраха бат сали в парламента, там всички са честни и спазват законите на държавата

19.07 2013 в 18:38

ЕРП-тата вместо да се оплакват да вземат да си съберат милионите от циганските махали. Всички видяха как със знанието на шефа на ЧЕЗ се захранва незаконно цял квартал с ток. Загубите на месец само от махалата на неголемия град Самоков са 900 000лв., а на година 11 000 000 лв. Представете си в национален мащаб за какво става дума.