Собственици на фотоволтаици съдят държавата за 300 млн. лв.

Вероника Шербанова 22 юни 2013 в 10:40 4536 6

Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС
Фотоволтаична централа. Снимка: БГНЕС

Собственици на фотоволтаици ще съдят държавата с искането да им бъдат възстановени парите, които са плащали на енергийния регулатор ДКЕВР за такса достъп.

Това съобщиха от Българската фотоволтаична асоциация, цитирани от „Сега“.

Преди няколко дни Върховният административен съд обяви, че събираната от собственици на ВЕИ такса достъп е незаконна.

От септември миналата година до момента ДКЕВР е събрала незаконно около 300 млн. лева. Поискали сме становище от юристи и мислим да търсим правата си по съдебен път. Изчакваме и становището на самата комисия, която се запознава с решението на ВАС, коментира председателят на асоциацията Никола Газдов.

Таксата за достъп до разпределителната мрежа беше многократно атакувана от производителите на зелена енергия. Стигна се и до поредица от протести, последвани от дело срещу таксите във Върховния административен съд. Собствениците на ВЕИ централи се оплакаха, че таксата им коства 40% от прихода.

Информацията за подготвяните от тях дела срещу държавата идва на фона на решението на парламента да бъдат приети промени в енергийните закони, което ще позволи на ДКЕВР да свали цената на тока с до 5% от 1 юли. Част от тези промени предизвикаха напрежение в енергийния бранш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!