Парламентът прие промените за поевтиняване на тока

Последна промяна на 28 юни 2013 в 10:57 2527 12

Явор Куюмджиев Снимка: БГНЕС
Явор Куюмджиев Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие промените в Закона за енергетиката, които ще гарантират поевтиняване на електроенергията. Цената на тока най-вероятно ще се понижи от средата на следващия месец.

Измененията в енергийния закон бяха разглеждани на  до късно снощи на заседание на Комисията по енергетика.

Те дават възможност на ДКЕВР да приложи нов метод за ценообразуване и намаляване на такса "пренос". Според вносителя на промените Явор Куюмджиев от "Коалиция за България" тези мерки ще отпушат българския износ на електрическа енергия. 

От таксата за пренос отпадат добавките за “зелена” и “кафява” енергия и за невъзстановими разходи. По този начин се създава възможност таксата да бъде намалена до равнищата от юни 2012 година.

Други изменения в Закона предвиждат средствата от националния фонд, които се събират при продажба на квоти за парникови газове, да отиват за покриване на преференциалните цени, с които държавата поема ангажимента да доплаща производството на зелената енергия.

"Този текст регламентира използването на средства от продажба на емисии за компенсиране на разходите, предизвикани в системата от възобновяеми енергийни източници. Като допълнение той дава възможност за пръв път в България да се случи нещо, което ще донесе допълнителни средства", обясни Куюмджиев и подчерта, че очакваните приходи са близо 1,5 млрд. лева.

Промените в Закона за енергетиката предвиждат и намаляване на студения резерв. От 1040 мегавата той ще бъде сведен до около 500 мегавата. Това са резервните електрогенераторни мощности, за които общественият доставчик на електроенергия НЕК плаща, за да бъдат поддържани в готовност. Тяхната цел е да заместят мощностите в случай на авария. Новият регламент въвежда тръжни процедури за поддръжката на студения резерв, което според социалистите ще намали разходите по поддръжката му.

"Бих искал да Ви благодаря за бързата реакция и за измененията в Закона за енергетиката. Днес се извърши едно добро дело за българската енергетика и за българския народ. Този законопроект ще позволи да излезем от омагьосания кръг на огромна задлъжнялост и на целенасочена политика за водене на енергетиката към колапс. С този законопроект няма да се увеличи цената на тока за бизнеса, с него ще се гарантира работата на българските миньори", каза в заключение енергийният министър Драгомир Стойнев.

Като извънредна точка в днешния дневен ред парламентът удължи по спешност ценовия регулаторен период. Той трябваше да приключи на 30 юни, но след вота в Народното събрание той бе удължен до 31 юли.

Ако тази промяна не бе направена, депутатите нямаше да успеят д а намалят цената на тока от юли. Причината е, че промените в Закона за енергетиката, които гарантират поевтиняването, бяха част от днешното заседание и нямаше да влязат в сила навреме.

"С този Законопроект ние ще разширим срока на предишния регулаторен ценови период, с оглед на това да избегнем потенциален хаос в енергетиката. При положение, че днес го приемем, следва процедура по подписване на указ на президента и обнародването му в Държавен вестник", обясни Рамадан Аталай от ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.06 2013 в 22:40

долу герб

28.06 2013 в 22:40

в атака няма с червено сички се обличат в черно това е класически цвят използвано в моделите на хюго бос нищо не разбирате от мода

28.06 2013 в 17:12

Това е много добро решение! Време беше тока да стане на поносими цени, а не на тези изкуствено вдигнати цени, които ГЕРБ нарочно държеше.

28.06 2013 в 14:27

"Битовата консумация" у нас не е 70%.Не знам откъде си го прочел това, но ще те посъветвам повече да не четеш от там.Или ако четеш - да не вярваш на написаното.

28.06 2013 в 13:53

Продаваме квоти, в същото време махаме такси, но в крайна сметка не ги махаме а ги плащаме по друг начин, в същото време ЕVN и други подобни продължават да си прави соларни паркове с което увели % на зелена енергия съответно цената на тока съответно разходите за покриване на тая цена дефакто нишо не е постигнато освен забулването на 1 растящ разход който се равнява на кражба....
Според мен истинското решение е държавно фиксиране на цената и които не му изнася да се маха а не частни и монополни организации да определят цената, много ясно, че те винаги ще правят каквото им е изгодно на тях и ше искат повече и повече, защо ние трябва да сме длъжни да им даваме какво искат.... мен лично това ми прилича на едно модерно робство.....

28.06 2013 в 13:21

Незнам какво го анализираме ... единственото сигурно е, че в краткосрочен план ще намажат яко прекупвачите от кръга П.Овч и Доган Доган....

Мотото на новите урпавляващи е "Поживём — увидим"

28.06 2013 в 13:11

Ми точно това означава ама ония пухльовци в парламента очакват да видят заглавия от сорта на: Депутатите свалиха цената на тока... ама някак не им се получава. Айде да си ходят щото верно искам да ходя на море и ако ме преебат ще се ядосам.

28.06 2013 в 13:10

Няма да останем без ток заради студения резерв. За съжаление.
Преди години в една разправия, се подигравахме на Гърция че е икономически мъртва държава. Аргумента беше, че там 40% от консумацията на електроенергия е за битови цели - значи нищо не се произвежда. Хубаво, ама сега у нас битовата консумация е 70%, което значи че ние изобщо не съществуваме в промишлен смисъл. Те ти тебе и резултата от дянковизацията - Екваториална Африка.
А това с парите за парниковите газове, значи че те най-накрая ще отидат за това, за което са дадени. ВЕИ-тата бяха измислени уж за чист електродобив, все пак, а не само едни хора да крадат едни пари.

28.06 2013 в 13:09

Абе що не почват Избирателния кодекс? А, Балкански! Абе един въпрос ми се върти из главата на мен. Извинявай ако нещо ама сега почвам нова картина и искам модел. Оная с червеното палтенце до вашия онбашия как се казва? Щото ми требва персонаж за Простотата (не простатата, Балкански..) Та ти сигурно си ги знаеш там по име.

28.06 2013 в 12:40

"Този текст регламентира използването на средства от продажба на емисии за компенсиране на разходите, предизвикани в системата от възобновяеми енергийни източници. Като допълнение той дава възможност за пръв път в България да се случи нещо, което ще донесе допълнителни средства”, обясни Куюмджиев и подчерта, че очакваните приходи са близо 1,5 млрд. лева"

Това не означава ли, че пари от бюджета просто ще се прелеят в НЕК, за да се държи изкуствено цената ниска?

И дано заради намаляването на студения резерв да няма недостиг на ток.