Парламентът прие промените за поевтиняване на тока

Елица Мартинова 28 юни 2013 в 10:57 2948 12

Явор Куюмджиев Снимка: БГНЕС
Явор Куюмджиев Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие промените в Закона за енергетиката, които ще гарантират поевтиняване на електроенергията. Цената на тока най-вероятно ще се понижи от средата на следващия месец.

Измененията в енергийния закон бяха разглеждани на  до късно снощи на заседание на Комисията по енергетика.

Те дават възможност на ДКЕВР да приложи нов метод за ценообразуване и намаляване на такса "пренос". Според вносителя на промените Явор Куюмджиев от "Коалиция за България" тези мерки ще отпушат българския износ на електрическа енергия. 

От таксата за пренос отпадат добавките за “зелена” и “кафява” енергия и за невъзстановими разходи. По този начин се създава възможност таксата да бъде намалена до равнищата от юни 2012 година.

Други изменения в Закона предвиждат средствата от националния фонд, които се събират при продажба на квоти за парникови газове, да отиват за покриване на преференциалните цени, с които държавата поема ангажимента да доплаща производството на зелената енергия.

"Този текст регламентира използването на средства от продажба на емисии за компенсиране на разходите, предизвикани в системата от възобновяеми енергийни източници. Като допълнение той дава възможност за пръв път в България да се случи нещо, което ще донесе допълнителни средства", обясни Куюмджиев и подчерта, че очакваните приходи са близо 1,5 млрд. лева.

Промените в Закона за енергетиката предвиждат и намаляване на студения резерв. От 1040 мегавата той ще бъде сведен до около 500 мегавата. Това са резервните електрогенераторни мощности, за които общественият доставчик на електроенергия НЕК плаща, за да бъдат поддържани в готовност. Тяхната цел е да заместят мощностите в случай на авария. Новият регламент въвежда тръжни процедури за поддръжката на студения резерв, което според социалистите ще намали разходите по поддръжката му.

"Бих искал да Ви благодаря за бързата реакция и за измененията в Закона за енергетиката. Днес се извърши едно добро дело за българската енергетика и за българския народ. Този законопроект ще позволи да излезем от омагьосания кръг на огромна задлъжнялост и на целенасочена политика за водене на енергетиката към колапс. С този законопроект няма да се увеличи цената на тока за бизнеса, с него ще се гарантира работата на българските миньори", каза в заключение енергийният министър Драгомир Стойнев.

Като извънредна точка в днешния дневен ред парламентът удължи по спешност ценовия регулаторен период. Той трябваше да приключи на 30 юни, но след вота в Народното събрание той бе удължен до 31 юли.

Ако тази промяна не бе направена, депутатите нямаше да успеят д а намалят цената на тока от юли. Причината е, че промените в Закона за енергетиката, които гарантират поевтиняването, бяха част от днешното заседание и нямаше да влязат в сила навреме.

"С този Законопроект ние ще разширим срока на предишния регулаторен ценови период, с оглед на това да избегнем потенциален хаос в енергетиката. При положение, че днес го приемем, следва процедура по подписване на указ на президента и обнародването му в Държавен вестник", обясни Рамадан Аталай от ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!