Експерти: България не е избрана случайно

Юлиан Христов 18 юли 2012 в 19:14 2973 0

Взрив на летището в Бургас, Снимка: БГНЕС
Взрив на летището в Бургас, Снимка: БГНЕС

Изборът за атентат на територията на България не е случаен. Това смятат експерти по сигурността, с които OFFNews.bg се свърза.

Антитерористът от Столична община Иван Бояджиев коментира, че след като атентатът е станал на родна територия, той е насочен и към държавата, а не само към Израел. Почеркът е на радикална организация, тя категорично не е българска, въпреки че може да е имало помагачи и от България.

Според Бояджиев подобен атентат е трябвало да бъде очакван след предупрежденията от израелските служби през януари. Вероятно това предупреждение е довело до отлагането на атентата във времето и промяна на мястото му, защото информацията през януари сочеше като цел летището в София.

Д-р Мохд Абуаси, директор на Института за близкоизточни изследвания, обясни, че може и да се търси връзка с близките отношения между България и Израел през последните няколко години и тясното военно сътрудничество и сътрудничеството на ниво служби между двете страни:

„Когато терористи избират целите си, те избират и държавата, защото много добре знаят, че това ще засегне и самата държава“, коментира той. Според него още е рано да се говори за почерк на извършителите, но те категорично са групировка, извън територията на България. Важно е да се види как точно е извършен атентатът, колко са жертвите, за да се търси почеркът и това коя е вероятната организация, извършила атентата.

Възможните версии са, че зад атентатите стоят „Хизбула“ или „Ал Кайда“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови