ЕК ще следи дали Англия не нарушава правата на емигрантите ни

25 март 2013 в 15:39 3098 0

Джонатан Тод - говорител на еврокомисаря по социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор
Джонатан Тод - говорител на еврокомисаря по социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор

Европейската комисия ще след дали се спазват правата на емигрантите ни в Англия, ако страната въведе очакваните ограничителни мерки за достъп до социални придобивки за българи и румънци през 2014 г.

Това стана ясно от думите на Джонатан Тод - говорител на еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор.

"Ако Великобритания направи конкретни предложения за допълнение на правилата за достъп до социални придобивки, Еврокомисията ще трябва да се увери, че подобни предложения са в пълно съзвучие с европейските правила за свободното движение на работници, с правото на постоянно пребиваване и с координацията в областта на социалните осигуровки", каза Тод, цитиран от БТА, на пресконференция днес.

"Огромното мнозинство от европейците, които се преместват в друга част от Европейския съюз, отиват там, за да работят, а не за да се ползват от социалните услуги в приемащата държава", коментира още Тод, помолен да коментира намеренията на британския премиер Дейвид Камерън за допълнителни мерки срещу евентуална вълна от български и румънски емигранти на Острова.

Говорителят посочи, че има много силни защити в европейското законодателство, приети от всички държави в ЕС, включително и от Великобритания, които предотвратяват т. нар. социален туризъм. Според тези правила социални придобивки могат да бъдат предоставяни само ако гражданин на ЕС работи в друга държава от общността или ако член от неговото семейство е на работа, ако са изпълнени условията за постоянно местожителство. Тези правила предпазват от злоупотреби и в момента.

Очаква се днес Дейвид Камерън да оповести в своя реч мерките, които стрната му ще предприеме срещу прогнозирания наплив от търсещи социални блага емигранти от България и Румъния. Сред тези мерки е ограничаване на достъпа до безплатно здравеопазване и ползване на общински жилища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови