Еднократните помощи за бедни ще са около 65 лв.

21 март 2013 в 09:52 2367 1

Деяна Костадинова. Снимка: БГНЕС
Деяна Костадинова. Снимка: БГНЕС

Еднократните помощи за най-уязвимите групи, които вчера кабинетът обяви, че ще раздаде, ще са от порядъка на енергийните помощи - около 65 лева.

Може да са по-малко, може и повече, това ще покажат разчетите, обясни вицепремиерът и социален министър в служебното правителство Деяна Костадинова в сутрешния блок на bTV. Най-вероятно тези помощи ще бъдат изплатени през април. 

Еднократна финансова помощ ще бъде отпусната на семействата с деца с увреждания и на хората, които са надвишавали най-много с 10 лева прага за получаване на енергийни помощи и затова не са били одобрени по документи.

Според предварителните разчети държавата ще отпусне еднократна енергийна помощ на 36 000 души, на които в началото на зимата е отказана целева помощ за отопление поради малко надскачане на доходния лимит. 23 300 деца с увреждания пък ще получат еднократна целева помощ.

Третата целева група, за която временното правителство ще предвиди извънредни средства, са безработните. На тях няма да бъдат давани помощи, а ще бъдат отпуснати допълнителни средства за програмите за заетост, което по думите на Костадинова е по-добрият метод за борба с безработицата. "Най-правилният начин е да подкрепим групите чрез заетост. Обществото срещу тази инвестиция получава продукт по този начин, от друга страна тези хора остават на пазара на труда."

По отношение на пенсиите тя каза, че с увеличението на пенсиите от 1 април част от пенсионерите, които досега са получавали енергийни помощи и ако се оставят разпоредбите както са сега, ще бъдат ощетени, тъй като ще излязат извън праговете. Костадинова е категорична, че това ще бъде променено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!