Еднократните помощи за бедни ще са около 65 лв.

Последна промяна на 21 март 2013 в 09:52 1870 1

Деяна Костадинова. Снимка: БГНЕС
Деяна Костадинова. Снимка: БГНЕС

Еднократните помощи за най-уязвимите групи, които вчера кабинетът обяви, че ще раздаде, ще са от порядъка на енергийните помощи - около 65 лева.

Може да са по-малко, може и повече, това ще покажат разчетите, обясни вицепремиерът и социален министър в служебното правителство Деяна Костадинова в сутрешния блок на bTV. Най-вероятно тези помощи ще бъдат изплатени през април. 

Еднократна финансова помощ ще бъде отпусната на семействата с деца с увреждания и на хората, които са надвишавали най-много с 10 лева прага за получаване на енергийни помощи и затова не са били одобрени по документи.

Според предварителните разчети държавата ще отпусне еднократна енергийна помощ на 36 000 души, на които в началото на зимата е отказана целева помощ за отопление поради малко надскачане на доходния лимит. 23 300 деца с увреждания пък ще получат еднократна целева помощ.

Третата целева група, за която временното правителство ще предвиди извънредни средства, са безработните. На тях няма да бъдат давани помощи, а ще бъдат отпуснати допълнителни средства за програмите за заетост, което по думите на Костадинова е по-добрият метод за борба с безработицата. "Най-правилният начин е да подкрепим групите чрез заетост. Обществото срещу тази инвестиция получава продукт по този начин, от друга страна тези хора остават на пазара на труда."

По отношение на пенсиите тя каза, че с увеличението на пенсиите от 1 април част от пенсионерите, които досега са получавали енергийни помощи и ако се оставят разпоредбите както са сега, ще бъдат ощетени, тъй като ще излязат извън праговете. Костадинова е категорична, че това ще бъде променено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2013 в 14:38

Че нали в неделя разправяше, че нямало да са 65 лв., нямало пари за толкова? Сега как проима? И как резервът се увеличи за няколко дни от 2 млд. на 4 млд.? Лъжи, опашати ГЕРБ-ерски лъжи и популизъм, които целят да тушират малко недоволството на хората, та да се залъжат някои да гласуват пак за ГЕРБ.
Иначе тази госпожа е човекът, който провеждаше социалната политика на ГЕРБ от 2009 г. насам - като съветник на Бойко Борисов, като зам.социален министър, като социален съветник на Плевнелиев, и сега вече и министър ...И ето го резултата от "компетентността и съветите" на Деяна Костадинова - 100% ръст на безработицата, второ място в ЕС по спад на заетостта, ниски доходи, самоубийства всеки ден заради липсата на възможност за достоен живот, най-ниската раждаемост от 1945 г. (военна)