Кабинетът предложи три мерки за най-уязвимите

20 март 2013 в 13:37 2850 1

Деяна Костадинова по време на заседанието на МС днес, след което бяха обявени нови мерки в подкрепа на най-уязвимите групи. Снимка: БГНЕС
Деяна Костадинова по време на заседанието на МС днес, след което бяха обявени нови мерки в подкрепа на най-уязвимите групи. Снимка: БГНЕС

Кабинетът предложи три социални мерки за най-уязвимите. Държавата ще отпусне енергийни помощи на 36 000 души, на които в началото на зимата е отказана целева помощ за отопление поради малко надскачане на доходния лимит.

23 300 деца с увреждания пък ще получат еднократна целева помощ, обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова след първото заседание на Министерския съвет днес.

Допълнителни средства ще бъдат инвестирани и в програмите за заетост. „Този подход има редица предимства, а най-важното е, че хората ще получават доходи чрез труда си“, допълни тя.

Министър Деяна Костадинова уточни и защо децата с увреждания са приоритетна група, към която кабинетът иска да насочи мерки за подкрепа:

„Там парите никога не стигат, тези деца имат нужда от постоянна грижа, най-често единият родител е безработен“, аргументира предложението си социалният министър.

По данни на Агенцията за хора с увреждания, в тази категория попадат около 23 300 деца.

„Вече имаме разчети и за други групи, които могат да бъдат подпомогнати, ако има допълнителни средства в бюджета“, поясни министър Костадинова.

Кабинетът ще изпълни поетия ангажимент за актуализиране на пенсиите от 1 април тази година.

Кабинетът ще внесе предложените днес мерки за подпомагане на най-уязвимите групи в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), където ще бъдат разгледани и предложенията на социалните партньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!