Един нов Ян Палах. Дер Щандарт за самозапалването на Пламен Горанов

24 февруари 2013 в 18:42 17343 5

Пламен Горанов
Пламен Горанов

Der Standard

Той беше вторият в рамките на два дни, след това Борисов подаде оставка. Българинът Пламен Горанов се подпали. И сега го сравняват с Ян Палах от Прага през 1969 г.(символ на Пражката пролет) и с тунизиецът Мохамед Буазизи (символ на Арабската пролет).

Той отиде пред кметството на Варна с две пластмасови бутилки бензин и един ултиматум: "Оставката на Киро (кметът на Варна Кирил Йорданов) и на целия общински съвет до 17 ч. на 20 февруари". Миналата сряда Пламен Горанов изсипа върху главата си 5 литра бензин и се самозапали пред кметството. 

36-годишният мъж е все още жив с 80% изгаряния по тялото. Плакатът с ултиматума към кмета на Врана беше  прибран от един общински служител, сякаш нищо не се е случило. Кирил Йорданов (Киро) не подаде оставка, както и общинският съвет, но това направи премиерът на България в другия край на държавата.

По-малко от час и половина, след като Горанов се подпали, Бойко Борисов подаде оставка пред парламента. Това беше вторият човек в България, който се самозапали в дните на улични протести срещу високите сметки за ток и бедността.

Предишната жертва от Велико Търново българските медии описаха като психически нестабилен.  Пламен Горанов обаче беше отчаян от политическата система и беше сравнен с Михамед Буазизи и Ян Палах, първият със своето самозапалване запали през 2011 г. революцията в Тунис, а вторият със същия акт през 1969 г. стана символ на борбата за свобода на Чехословакия (комунистическата пропаганда обяви Палах за психично болен).

Страницата на Горанов във Facebook беше използвана и от медиите, и полицията като източник на информация, който да подскаже защо той е стигнал до този отчаян акт на протест. Последните публикации на Горанов в социалната мрежа са свързани с кметът на Варна Кирил Йорданов, управляващ града от 1999 г., официално безпартиен, но последно подкрепен от партията на Борисов - ГЕРБ.

От друга страна Варна е роден град на лидера на социалистите Сергей Станишев (явно някой е заблудил австрийските журналисти - Станишев е роден в град Херсон, днешна Украйна, после е живял в София - бел. ред.), преди всичко обаче е седалище на групировката ТИМ (Тихомир Митев, Иво Георгиев и Марин Митев), чиято мощ се простира до това, че свързана с тях банка събира парите от глобите по пътищата. Българският сайт "Бивол" непрекъснато публикува разкрития за тримата господа. Независимият кмет на Варна пък за своите опоненти е креатура на групировката ТИМ.

Видео от кратката реч на Пламен Горанов на протеста във Варна, ден преди да се самозапали.

 

"Ние ще прогоним Кирил Йорданов". Предполога се, че това последно е било публикувано на страницата на Горанов във Facebook.  И още: "Ако Киро е с нас, ще емигрираме в Бургас". На български в това изречение има рима и вероятно означава: Ако Киро продължава да е кмет на Варна, ние ще емигрираме. Бургас е друг голям пристанищен град в Б ългария.

Горанов е фотограф, катери се по планините и изкарва прехраната си като поставя изолация на външни стени. На страница във Facebook "Пламен Горанов - човекът" е открита дискусия за мотива, смисъла и последствията от това самозапалване.

 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София