Движение БГ: Нов държавен дълг ще увеличи лихвите по кредитите

09 юли 2013 в 14:31 2353 4

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Нов държавен дълг ще доведе до увеличение на лихвите по кредитите, алармира Бисер Манолов от икономическия екип на "Движение България на гражданите".

По думите му в последните дни се забелязват две опасни тенденции - първо се говори за липсващи между 1 и 2 млрд. лева в бюджета и второ се анонсира емитиране на дълг в размер на 1 млрд. лева. Именно емитирането на дълга застрашава лихвите по кредитите както за физическите, така и за юридическите лица.

Според Манолов има два индикатора за този риск. Като първи той посочи, че за периода април-юни 2013 г. има увеличение на рисковата премия за страната в 10-годишния диапазон от 1.25 на 1.75%. Това означава, че всеки, който инвестира 10 млн. лева в България, плаща годишно не 125, а 175 хиляди лева застраховка срещу фалит на държавата.

Вторият риск се крие в твърде колебливото говорене по въпроса дали ще се емитира дълг или не. Тази колебливост е довела до допълнително напрежение на пазара на дълг, а то от своя страна води до повишаване цената на държавния дълг за сметка на данъкоплатците.

По думите на Манолов правителството е избрало френския модел на увеличаване на държавния дълг за социални плащания, което пък е довело Франция до рецесия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!