Два протеста в защита на забраната за пушене в петък

Вероника Шербанова 30 май 2013 в 13:20 2405 3

Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС
Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС

На два протеста ще излязат защитниците на забраната за пушене на обществени места в петък.

И двата протеста ще са в градинката пред Народното събрание, като първият ще е в 9 часа, когато ще започне работата на парламента, а вторият ще е в края на работния ден – 17 часа, за да могат в демонстрациите да се включат всички желаещи да подкрепят каузата.

„За да обслужват интересите на тютюневите си благодетели, депутатите са готови да жертват здравето на децата ни, конституционните ни права на здравословна обществена среда и желанието ни да живеем в правова европейска държава“, категорични са организаторите от гражданска инициатива „България без дим“.

Датата за протестите не е избрана случайно, тъй като съвпада със Световния ден срещу тютюнопушенето.

Сдружението продължава и петицията „Не на връщането на цигарения дим в заведенията“, започната по време на предишните обсъждания за премахване на пълната забрана за пушене на обществени места в края на миналата година. До момента са събрани над 50 500 подписа.

В същото време във Facebook беше създадена и група на пушачи, които подкрепят пълната забрана за пушене на общетсвени места. „Ние сме хора, които пушат, но не желаят цигарен дим в закритите обществени пространства. Ние не искаме да сме във вреда на останалите и смятаме за уместна европейска практика забраната за тютюнопушене на закрито, която действа в момента в България", обясняват те.

Дискусията за това дали да остане забраната за пушене на закрито беше подновена, след като преди дни лидерът на „Атака“ Волен Сидеров внесе в парламента предложение за промяна на Закона за здравето, с която да отпадне пълната забрана за пушене на обществени места.

Предложението ще бъде разгледано от депутатите следващата седмица.

От БСП вече съобщиха, че също ще работят за либерализиране на забраната. Засега против отпадането на промените в Закона за здравето са единствено ГЕРБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!