Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ДСБ: Готви се държавен заем, който ще се налее в енергийната мафия

Елица Мартинова 02 юли 2013 в 11:51 4199 5

Радан Кънев. Снимка: БГНЕС
Радан Кънев. Снимка: БГНЕС

С намеренията на кабинета "Орешарски" да вземе още един заем правителството ще обслужи интересите на енергийната мафия, предупреди председателят на ДСБ Радан Кънев.

По думите му управляващите не са си направили труда да разчетат ситуацията с публичните финанси.

"През последната седмица от среди в БСП, "Атака" и кабинета се насажда манипулацията, че докато българите протестират,  парламентът върши важна работа за намаляване цените на тока и приемане на социални мерки. Нашият отговор на това е, че се случва точно обратното - докато ние протестираме, се подготвят поредните мащабни кражби в енергетиката през държавния бюджет", обясни позицията Радан Кънев.

По думите му планираната актуализация в бюджета и планираните загуби са необясними и са в интерес изцяло на енергийната мафия.

"С това, че прехвърлят изцяло отговорността за ситуацията в енергетиката на бившите управляващи, министрите на Орешарски показват убедително, че са добри ученици на ГЕРБ. Драгомир Стойнев оповести огромния дефицит на НЕК от порядъка на 1,9 млрд. лева. Отбеляза на кого НЕК е длъжник, но не каза най-важното - кои са причините за тези задължения. Това са безплодните усилия на БСП в продължение на години да реализира АЕЦ "Белене", той погреба 1,9 млрд. лева.  Другите виновни са ДПС с хидровъзела "Цанков камък", който от 216 млн. лева първоначална цена надмина 0,5 млрд. лева", обясни Иван Иванов от ДСБ.

Тъмносините излязоха с декларация, в която настояват:

МС да изпълни препоръката на ЕС и СБ и да закрие БЕХ като неефективна и излишна бюрократична структура, която генерира корупция и непрозрачност.

Правителството на Орешарски публично да потвърди окончателното прекратяване на проекта "Белене" в съответствие с решението на 41-вото НС.

МИЕ в срок до края на месеца да изпълни изискванията за либерализация на пазара на електроенергия, за да избегнем наказателни санкции от ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!