Драгомир Стойнев: Няма да има шоково поскъпване на тока

OFFNews 08 септември 2013 в 14:21 2580 5

Драгомир Стойнев. Снимка: Министерски съвет
Драгомир Стойнев. Снимка: Министерски съвет

Няма да има шоково увеличение на цената на тока. Дори е възможно цената да намалее. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев.

Нека хората да бъдат спокойни. Новата по-ниска цена е факт от 1 август, при положение, че се очакваше повишение между 20 и 30 процента, когато дойдохме на власт, посочи Стойнев.

Има предпоставки за допълнително намаляване на цената, тъй като правителството полага големи усилия за прекратяване на кражбите в системата на енергетиката, което ще намали допълнително цената на тока, коментира енергийният министър. Засега обаче Стойнев отказа да се ангажира с конкретни срокове и цифри.

"Борбата срещу монополите е един от основните ни приоритети. Ние имаме конкретна програма, която я спазваме и няма какво да ни спре да спазим нашите ангажименти", категоричен е министърът.

Електроразпределителните дружества трябва да обясняват на какво се дължат по-високите фактури. В противен случай това ще бъде саботаж на правителството, каза още Драгомир Стойнев.

По повод възможния рестарт на проекта за АЕЦ „Белене“ Стойнев заяви, че гледа на енергийните проекти и като на инвестиционни такива, тъй като ще се стимулира икономиката.

Що се касае до АЕЦ „Белене“, проектът е замразен в парламента и единствено той може да вземе решение дали ще стартира работата по него или не, посочи Стойнев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!