Димитър Токушев оглави Конституционния съд

04 март 2013 в 13:34 2889 0

Димитър Токушев. Снимка: КС
Димитър Токушев. Снимка: КС

Съдия Димитър Токушев стана председател на Конституционния съд (КС).

Изборът му беше направен след таен вот на членовете на съда, чийто състав беше попълнен в четвъртък, когато Гроздан Илиев положи клетва.

Токушев беше избран със седем от 12 възможни гласа. Неговите конкуренти за позицията бяха двамата бивши зам.-председатели на Върховния касационен съд Румен Ненков и Благовест Пунев. Един съдия е гласувал за Цанка Цанкова.

Димитър Токушев влезе в КС от президентската квота през 2006 година. Той бе предложен за позицията тогава от Георги Първанов. Мандатът му като член на КС и негов председател изтича в края на следващата година.

Токушев е роден на 9 декември 1946 г. в Силистра. Той е завършил Юридическия факултет на Софийския университет и започва кариерата си в съдебната власт като районен прокурор в Пирдоп. Токушев работи в държавното обвинение до 1976 година, когато започва и академичната си кариера.

Той става доцент през 1990 година и професор през 2004 година по история на българската държава и право в Юридическия факултет на Софийския университет. В момента е лектор в Софийския университет, Великотърновския университет и в Академията на Министерството на вътрешните работи. Токушев е бил декан на Юридическия факултет на СУ от 2003 до 2006 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови