Депутатите отново се скараха за „Белене“

Елица Мартинова 27 февруари 2013 в 10:45 1903 1

АЕЦ
АЕЦ "Белене"

Въпросът за строежа на ядрената централа в Белене отново скара депутатите по време на последната работна седмица на парламента.

На заседанието днес народните представители трябва да излязат с обща декларация по въпроса.

НС е длъжно да гласува отново след провелия се референдум, на който имаше достатъчна избирателна активност, за да бъде върнат въпросът за разглеждане в парламента. На допитването по-голямата част от гласувалите отговориха с “да” на въпроса дали България да изгражда нова АЕЦ.

Депутатите обсъждат две проекторешения – на Иван Иванов от „Синята коалиция“ и на лидера на „Коалиция за България" Сергей Станишев.

Сините настояват парламентът да сложи окончателен край на проекта „Белене“, да се направят постъпки за удължаване живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, а следващият кабинет да организира търг за 7-и блок на „Козлодуй“.

„Коалиция за България“, която бе и организатор на референдума, настоява парламентът да отмени решението на кабинета от март 2012 г., с което се спря строежа на „Белене“. Левицата също иска правителството да предприеме постъпки за удължаване живота на 5-и и 6-и блок на „Козлодуй“.

„Резултатът от референдума показа, че хората убедително подкрепят изграждането на нова ядрена електроцентрала, а голяма част от тях имат предвид изграждането на централа на площадката в Белене. Мнозинството от гласувалите на референдума апелират към Народното събрание да вземе предвид тяхната воля. Гласуването потвърждава съществуващите нагласи към момента на провеждането на референдума. Тези, които искаха да бойкотират референдума и гласуваха против, трябва да си дадат сметката, че партиите не са в състояние да мобилизират гражданите”, заяви Янаки Стоилов от „Коалиция за България“.

Предложенията на левицата срещнаха здрав отпор от „Синята коалиция“.

„Аз не познавам друга материя, където да има повече злоупотреби. Няма сигурни приходи, няма сигурни инвестиции, категорично ясно е, че „Белене“ трябва да бъде спрян. Защо точно Янаки Стоилов, който бе председател на правната комисия при Тройната коалиция, заблуждава, че резултатите от референдума са задължителни, след като именно те приеха текстовете в закона, според които при активност над 20%, но под 30%, решението по въпроса се взема от парламента“, попита от трибуната Мартин Димитров от „Синята коалиция“.

Компромисен вариант предложи червеният депутат Румен Петков, който настоя решението за „Белене“ да се вземе след изборите, защото настоящият парламент е изчерпал общественото доверие.

„Според законодателните разпоредби референдумът трябва да бъде обсъден в тримесечен срок, което предполага, че това трябва да стане в този парламент. Изненадан съм, че колегите от „Коалиция за България“ искат да се наруши законът. Има една морална страна на този въпрос. Решението за провеждането на референдум беше прието от това Народно събрание, съвсем естествено е точно този състав да обсъди въпроса”, категоричен бе вносителят на синия законопроект по „Белене“ Иван Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови