БСП: Референдумът е вот на недоверие към ГЕРБ (Видео)

Георги Савчев 27 януари 2013 в 21:01 1340 0

Сергей Станишев   Снимка: Сергей Антонов
Сергей Станишев Снимка: Сергей Антонов

„Този референдум е лична загуба за Борисов и вот на недоверие към правителството му“, коментира на пресконференция след референдума лидерът на БСП Сергей Станишев.

По думите му референдумът е дал глас на свободната воля на народа и е показал настроенията срещу управляващите.

„Стана ясно, че хората в страната не гласуват според указанията на премиера Борисов“, заяви червеният лидер.

Като особен успех за допитването Станишев изтъкна резултатите, които показват, че близо 58% от студентите в България са участвали в референдума. Според него това е признак, че младите хора в страната се интересуват от бъдещето на държавата.

„Резултатът е красноречив - спечелиха свободните хора, които отхвърлят диктата. Борисов загуби. Беше ни трудно - хората бяха плашени и заблуждавани. Имахме едва две седмици за кампания. Фактът, че повече от 2/3 от подписите за референдума бяха събрани само за един месец, показва колко важен е въпросът за „Белене“, обясни още червеният лидер.

Председателят на БСП обясни, че референдумът е дал възможност на левицата да направи извод за политическите си опоненти.

„Референдумът обаче даде шанс на автентичната десница за открояване на нейна позиция. И аз уважавам различната позиция. Този референдум е лакмус за състоянието на демокрацията в България - той доказа, че тя е жива“, заключи Станишев.

„Мачът завърши минимум 3 на 2. Борисов получи вот на недоверие от българския народ“, включи се в коментарите червеният депутат Петър Курумбашев.

Председателят на БСП Станишев предупреди, че демокрацията в България е в опасност.

"Демокрацията е под заплаха. Разчитам на много по-висока активност на предстоящите парламентарни избори.  Масовото гласуване е най-добрата защита срещу купения вот", изтъкна червеният лидер, като изрази увереност, че ГЕРБ ще загуби следващите парламентарни избори.

Той подчерта обаче, че трябва да бъдат нанесени сериозни корекции в избирателните списъци, защото към момента броят в тях е недействителен.

"Ако вярваме на избирателните списъци, ние сме рекордьори по столетници. Бихме Япония по столетници", коментира шеговито Станишев.

В пресконференцията се включи и експрезидентът Георги Първанов. Появата му като че ли бе изненада за самата левица, тъй като на масата липсваше табелка с името му.

Мобилизация на БСП имаше, но можеше да се направи повече към разширяването на кръга с други партии - и земеделци, и социалдемократи, и други патриотични организации. Имах допълнително идеи - част от които се опитах да реализирам, коментира пред OFFNews Георги Първанов.

Бившият държавен глава обясни, че след резултатите от референдума решението на парламента да спре проекта "Белене" трябва да се обяви за невалидно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови