Депутатите отнеха отделния бюджет на Сметната палата

Елица Мартинова 31 януари 2013 в 12:47 1011 0

Депутати. Снимка: БГНЕС
Депутати. Снимка: БГНЕС

Парламентът прие в четвъртък Закона за публичните финанси, който отнема формалното право за собствен бюджет на Сметната палата.

Новият регламент ще влезе в сила през 2014 г. Според мотивите, посочени при внасянето на законопроекта, целта му е „да допринесе за по-голяма прозрачност в публичните финанси“.

Щом влязат в сила, новите текстове ще отменят Закона за устройство на държавния бюджет и Закона за общинските бюджети, като ги слее в общ норматив.

Новите текстове предвиждат дългът на общините да не надвишава 15% от общия им бюджет. По думите на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов това ще балансира сметките на общините.

Обхватът на държавния бюджет ще се запази и ще включва централен бюджет, бюджетите на съдебната власт и на Народното събрание, на Министерския съвет, на министерствата и на други бюджетни организации. Отпада обособената част на републиканския бюджет.

Гласуването на изцяло новия закона премина неочаквано вяло и почти без алтернативни предложения от страна на опозицията, която в по-голямата част от времето не присъстваше в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!