Депутатите излизат на трудовия пазар

14 март 2013 в 12:38 1647 0

Депутати. Снимка: БГНЕС
Депутати. Снимка: БГНЕС

На 14 март 41-вото Народно събрание се разпусна предсрочно. Заради настъпилата политическа криза в България президентът Росен Плевнелиев изтегли датата на планираните за юли парламентарни избори и ги насрочи за 12 май.

Какво обаче ще се случи с депутатите и администрацията от разпусналия се парламент през предстоящите два месеца? OFFNews научи, че считано от утре, народните представители ще бъдат на пазара на труда. Това означава край на депутатските заплати и привилегии, край на служебните автомобили, евтините кюфтета в стола на НС и ведомствените жилища. За последното удобство на депутатите ще бъде даден гратисен период от около 2 месеца, в който да се изнесат.

Право на служебен автомобил и охрана за още една година ще има единствено председателят на 41-вото НС Цецка Цачева. В продължение на още 12 месеца тя ще се движи в компанията на служители от Националната служба за охрана (НСО). Служебният й автомобил също ще дойде оттам, а не от автопарка на парламента.

Според информация на OFFNews по-голяма част от администрацията в Народното събрание е на трудов договор и е призована да използва натрупания отпуск през идните два месеца. Чиновниците очакват, че при така стеклите се обстоятелства през лятото няма да има почивка за тях. Същото важи за служителите, отговарящи за стола, кафенетата и поддръжката на парламента.

В сградата на пл. „Народно събрание“ ще останат единствено служителите от Дирекция „Международни връзки и протокол“. За тях работата продължава, независимо, че пленарната зала ще остане празна в следващите месеци. Този период няма да е почивен от за отдела по счетоводство, който се помещава в сградата на пл. „Александър Батенберг“.

Без работа би трябвало да остане и автопаркът на депутатите. Към момента в него има около стотина действащи автомобила и 50 бракувани. Те ще бъдат разпределени в двата паркинга на НС – в центъра, на ул. „Искър“ и до сградата на НСО на бул. „Черни връх“. Автомобилите ще бъдат използвани единствено ако в страната има чуждестранна делегация. Шофьорите на колите, подобно на администрацията, ще бъдат приканени да се възползват от дните за отпуск.

Така заради неочакваните политически събития депутатите нямаха достатъчно време да се насладят на новите си автомобили Volkswagen, които бяха доставени в началото на годината след съмнителна обществена поръчка.

Елица Мартинова

Нели Чолашка

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови