Ден 46: Протестиращите загряват за петък (видео)

OFFNews 29 юли 2013 в 19:29 15211 32

Протестът затвори
Протестът затвори "Орлов мост".

Всички рекорди по продължителност на протести у нас вече са минати и за момента няма индикации, че недоволството срещу кабинета на Пламен Орешарски ще стихне скоро.

Новата седмица започна със страшна жега –  в късния следобед в столицата бе 36 градуса на сянка и 43 на слънце, но и с пореден протест пред Министерски съвет и парламента.

Това е тест както за гражданско-политическата, така и за емоционално-физическата издръжливост на протестиращите, които искат оставката на правителството и организирането на предсрочни избори. 

Около 5000 души се включиха в 46-ия ден на протести срещу управлението на БСП, ДПС, което е невъзможно без подкрепата на "Атака". Когато тръгнаха от Министерски съвет те бяха около 2000, но докато стигнат до Народното събрание към тях се присъединиха поне още толкова демоснттарнти. След това, за около час те затвориха кръстовището на "Орлов мост". Шествието мина в добро настроение и без инциденти, а  главната му цел бе да покаже, че хората няма да се откажат да защитават каузата си и в най-голямата жега. Интересно ще е да се види каква ще е мотивацията и мобилизацията на протестиращите в началото на отпускарския август и особено в петък. За тогава се планира дневен митинг, който да отбележи подобаващо 50-ия ден от началото на ДАНСWithme.

Вижте видео от вечерното шествие.

 

Хронология на събитията (обновяваме постоянно):

22.00 ч. - София - около парламента все още има около 200 протестиращи, много от които на велосипеди.  

21.30 ч. - София - протестът е към своя край. На "Орлов мост" има около 400 души. 

21.00 ч. - София - около 200 души тръгват по бул. 'Евлоги Георгиев" към улиците "Гурко" и "Шишман", за да се върнат отново към парламента. По-голямата част от протеста остава на "Орлов мост"

20.45 ч. - София - "Орлов мост" е блокиран от около 5000 протестиращи.

20.35 ч. - София - шествието тръгва към "Орлов мост"

20.25 ч. - София - протестът вече е пред парламента. Хората с тъпаните задават ритъма, в който всички скандират "Мафия" и "Оставка" 

20.15 - София - протестиращите пресичат ул. "Раковска", скандирайки "Оставка". На друг плакат пише: "Планът Орешарски: 1 млрд. лв. за Баджанаците на Сергей и Приятели". 

20.05 ч. - София - шествито тръгва към Народното събрание.

20.00 ч. - София - хората продтължават да скандират "Оставка". На един от плакатите пише "Орешарски, извади си главата от пясъка". 

19.50 ч. - София - на площада има около 2000 души. Скандиранията продължават. Температурата в София в момента е 33 градуса.

19.35 ч. - София - протестиращите вече са около 1000 души. Повечето търсят място под сенките около президентството. Всички скандират "Оставка".

19.25 ч. - София – движението на автомобили пред Министерски съвет е спряло.

19.00 ч. - София – около 100 души са се събрали на пл. „Независимост“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!