Държавата се отказа от златната си акция в БТК

Последна промяна на 25 септември 2013 в 14:15 7334 43

БТК (Vivacom) е собственост на КТБ и руската VTB Bank. Снимка: klassa.bg
БТК (Vivacom) е собственост на КТБ и руската VTB Bank. Снимка: klassa.bg

Държавата се отказа от златната си акция в Българската телекомуникационна компания (Vivacom).

След 10-дневно забавяне на решението днес Министерският съвет упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов да гласува "за" отмяната на особените права на преференциалната акция. по време на общото събрание на акционерите.

Преобразуването на златната акция на държавата в обикновена поименна безлична акция беше първа точка в дневния ред на последното заседание на общото събрание на БТК на 16 септември. Гласуването бе провалено заради липсата на представител на държавата, което пък бе обяснено от зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров с думите, че "държавата все още уточнява позицията си".

Следващото заседание със същия дневен ред е насрочено за 30 септември.

Златната акция дава право на притежателя ù (държавата чрез министъра на транспорта) на вето върху решения на ръководството на компанията. Досега държавата можеше да блокира евентуална промяна на името на телекома, прекратяване или ограничаване на  дейността му, емитиране на нови акции, преобразуване на дружеството по какъвто и да било начин. Например, през 2008 г. държавата се възползва от това право и  забрани на компанията да продаде сто свои имота.

С днешното си решение Министерският съвет разпореди на министъра да гласува "за" промяна на  фирменото наименование на дружеството и отписването му от Регистъра за публичните дружества и други емитенти на ценни книжа.

Решението е базирано на доклад на министрите на транспорта, на финансите и на енергетиката, според който "са налице основанията, залегнали в приватизационния договор от 2004 г., за отмяна на особените права на преференциалната акция", се казва в прессъобщението на правителствената пресслужба.

В доклада се подчертава, че "преференциалната акция е изиграла своето предназначение за един значителен период от време – имала е за цел да осигури плавния и безпрепятствен преход, компанията да не бъде разпродадена и да продължи да работи".

БТК се контролира от банкера Цветан Василев и руската VTB Capital.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.09 2013 в 09:41

След месец ми изтича договора с Виваком и ще си изтеглям от там моята акция ! Бойкот на руските монополи в България.

25.09 2013 в 23:58

Оптиката обръща тенденцията. И България е световен лидер в бранша, мисля че и номер 1 в Европа. Това ние единствения успех и на тая база трябва да градим. затова електронното правителство и системите с отворен код за изключително важни за националната сигурност, а и тука има кадровия потенциал да се изкопира и осъвремени решението което ни подариха от Естония. Естония е световно призната че има най-доброто електронно правителство. Базирано почти изцяло на решения с отворен код - Оракъл са успели да се намърдат и да точат милиони, но ето това не е необходимо тук, и съответно може да бъде подобрено.

Едно от нещата които Путин предусети преди много време и взе подобно решение за Русия, да се пренасочи към решения с отворен код, за да не застрашават държавната си сигурност. И много много преди да се разбере за безчинствата на NSA с подслушванията.

http://www.engadget.com/2010/12/29/putin-orders-russian-federal-agencies-to-switch-to-open-source-s/

25.09 2013 в 22:05

Чак сега разбрах - българия не е зле, защото комунистите (съветските подлоги) я разсипаха и доразграбват и сега, а защото прокопиев окрал всичко.

25.09 2013 в 20:42

В Германия Deutsche Telekom се държи 15% контролиращ пакет директно от държавата и още 17% индиректно.

25.09 2013 в 20:42

Леле как лъжете само, в Германия Deutsche Telekom се държи 15% контролиращ пакет директно от държавата и още 17% индиректно.

25.09 2013 в 20:39

Абе вие всичките защо пействате едно и също? Цв. В. ли ви го е пратил или Пеевски?

25.09 2013 в 20:36

БТК ли те снабдява с лекарства? Обади се да ти пратят хапчетата.

25.09 2013 в 20:34

Пречи му същото, каквото и досега - КЗК.
Образовайте се бе, хора! Акционерите не решават такива неща, като подземни трасета! Акционерите гласуват за продажби, покупки на основни средства, избират директорите, приемат им отчетите и т.н.

25.09 2013 в 19:52

Това беше договорено още по време на служебния кабинет, Сега просто вече е факт.

25.09 2013 в 19:51

Гнийте в ада гадове мръсни - това комунистическата сган не е от хора, вие сте нечовеци. Бог да ви прости, аз не мога.