Държавата се отказа от златната си акция в БТК

Александра Маркарян 25 септември 2013 в 14:15 8082 43

БТК (Vivacom) е собственост на КТБ и руската VTB Bank. Снимка: klassa.bg
БТК (Vivacom) е собственост на КТБ и руската VTB Bank. Снимка: klassa.bg

Държавата се отказа от златната си акция в Българската телекомуникационна компания (Vivacom).

След 10-дневно забавяне на решението днес Министерският съвет упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов да гласува "за" отмяната на особените права на преференциалната акция. по време на общото събрание на акционерите.

Преобразуването на златната акция на държавата в обикновена поименна безлична акция беше първа точка в дневния ред на последното заседание на общото събрание на БТК на 16 септември. Гласуването бе провалено заради липсата на представител на държавата, което пък бе обяснено от зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров с думите, че "държавата все още уточнява позицията си".

Следващото заседание със същия дневен ред е насрочено за 30 септември.

Златната акция дава право на притежателя ù (държавата чрез министъра на транспорта) на вето върху решения на ръководството на компанията. Досега държавата можеше да блокира евентуална промяна на името на телекома, прекратяване или ограничаване на  дейността му, емитиране на нови акции, преобразуване на дружеството по какъвто и да било начин. Например, през 2008 г. държавата се възползва от това право и  забрани на компанията да продаде сто свои имота.

С днешното си решение Министерският съвет разпореди на министъра да гласува "за" промяна на  фирменото наименование на дружеството и отписването му от Регистъра за публичните дружества и други емитенти на ценни книжа.

Решението е базирано на доклад на министрите на транспорта, на финансите и на енергетиката, според който "са налице основанията, залегнали в приватизационния договор от 2004 г., за отмяна на особените права на преференциалната акция", се казва в прессъобщението на правителствената пресслужба.

В доклада се подчертава, че "преференциалната акция е изиграла своето предназначение за един значителен период от време – имала е за цел да осигури плавния и безпрепятствен преход, компанията да не бъде разпродадена и да продължи да работи".

БТК се контролира от банкера Цветан Василев и руската VTB Capital.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!