Руската банка, купила БТК заедно с КТБ, е обвинена за връзки с Асад

OFFNews 18 септември 2013 в 08:01 9260 92

CNN показа кадри с жертви на химическо оръжие в Сирия, Снимка: CNN
CNN показа кадри с жертви на химическо оръжие в Сирия, Снимка: CNN

Руската банка ВТБ, която купи БТК заедно с Корпоративна търговска банка (КТБ), е обвинена за връзки с Башар Асад. Тя е една от руските банки, които са подпомагали финансирането на инициативите на сирийските власти, според американски сенатори. Те поискаха от президента Барак Обама да наложи санкции срещу тях, предаде РИА Новости.

ВТБ притежава 9,9% от Българската телекомуникационна компания.

Искането идва ден, след като говорителят на Държавния департамент Дженифър Псаки критикува изявлението на руския външен министър Сергей Лавров за това, че атаката с химическо оръжие в столицата на Сирия не е дело на режима, а провокация.

Писмото с исканията е подписано от американския министър на финансите Джейкъб Лю, сенаторите-демократи Ричард Блументал и Джин Шахин, а също така и републиканците Джон Корнин и Кели Айът.

„Според многобройни съобщения, такива руски банки като ВТБ, ВЕБ и Газпромбанк правят бизнес с властите в Дамаск и по този начин нарушават санкциите, наложени от САЩ, Европейския съюз и ООН на властите в Дамаск”, се казва в писмото на американските власти.

Във вторник държавният секретар на САЩ Джон Кери увери Конгреса, че страната ще следи отблизо всяка стъпка за унищожаване на химическите оръжия на Сирия, като същевременно ще оставят в сила заплахата от военна операция срещу режима на Башар Асад.

На среща при закрита врата, Кери информира сенатската комисия по външните отношения за стратегията по химическите оръжия, която договори с Русия в Женева. Сенаторите настояват за Резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да направи плана изпълним в идните месеци.

Същевременно Съединените щати, Великобритания и Франция представиха в Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция в подкрепа на плана за предаване на сирийския химически арсенал под международен контрол.

В документа се настоява за включване на текст, отнасящ се до заплаха за употреба на сила при неизпълнение от страна на Дамаск на ангажиментите по постигнатото споразумение за химическите оръжия.

Русия възрази срещу прибягването до употреба на сила и предложението за сезиране на Международния наказателен съд, който да накаже виновните за военни престъпления в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!