Държавата пак ще спасява "Топлофикация-София"

03 януари 2013 в 12:48 2390 2

Топлофикация. Снимка: БГНЕС
Топлофикация. Снимка: БГНЕС

Държавната компания "Български енергиен холдинг" (БЕХ) иска да придобие част от "Топлофакиция-София" заради дълг на общинската фирма от над 200 млн. лв. към БЕХ.

Това е съобщил шефът на "Топлофикация" Стоян Цветанов, цитиран от "Капитал Daily".

Подобна мярка ще е поредното прехвърляне на акции между Столичната община и държавата с цел спасяване на затъващото в дългове дружество. 

За първи път кметството и държавата си прехвърляха акции през 1997 г., когато кмет беше Стефан Софиянски.   Тогава държавата придоби 42% от "Топлофикация София" срещу 42 млн. лв. задължения на дружеството към "Булгаргаз"

По времето на кабинета "Станишев", когато кмет на София беше Бойко Борисов, общината непрекъснато искаше да си увеличи дела в дружеството, за да няма държавата блокираща квота в Управителния съвет. 

"Топлофикация" стана изцяло собственост на общината, когато Борисов стана премиер.

Междувременно дълговете на дружеството към "Булгаргаз" и БЕХ продължават да нарастват. Към газовия доставчик те надминаха 300 млн. лв. миналата година.

Настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова се закани в края на миналата година, че през 2013 г. ще прати проверка на отдел "Вътрешен одит" в "Топлофикация-София".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!