БСП: СЕМ е брадясал, мухлясал и прашасал, а БНТ не струва

Елица Мартинова 12 септември 2013 в 12:28 8406 37

Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов Снимка: БГНЕС
Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов Снимка: БГНЕС

Методите за мониторинг, които Съветът за електронни медии упражнява, са брадясали, мухлясали и прашасали, а БНТ не оправдава стотиците милиони, с които българските граждани я издържат.

Това заяви депутатът от "Коалиция за България" Татяна Буруджиева  по време на парламентарен дебат по отчета на дейността на СЕМ. По думите й СЕМ се е превърнал в орган, който е безучастен и присъства единствено като страничен наблюдател.

В отчета си, прочетен от председателя Георги Лозанов, СЕМ отчита положително работата на БНТ и БНР. Според Буруджиева обаче подобна оценка е неадекватна.

"Какво са постигнали те? Вие ми казвате, че са постигнали много? БНТ е на четвърто място според статистиката. Надявам се, че в следващия доклад на СЕМ ще видим как точно БНТ и БНР оправдават стотиците милиони, с които българските граждани ги издържат", коментира червеният депутат.

Буруджиева обвини СЕМ, че не е изпълнил задълженията си да следи и регулира процеса по цифровизацията, който ще се забави с месеци.

Критики около проблемите с цифровизацията изказа и Мартин Захариев от "Коалиция за България". По думите му с поведението си СЕМ сякаш "чака цифровизацията да се случи сама".

"Рекламата на цифровизацията е, вероятно, най-скъпата реклама у нас, правена с държавни пари. След като месеци наред рекламата по телевизията ни убеждаваше, че бъдещето е ясно и с по-добра картина, в крайна сметка се оказа, че няма да е така", коментира Захариев.

В атаките срещу Лозанов се включи и председателят на НС Михаил Миков. Според него отчетът на СЕМ не дава достатъчно ясна представа за работата на регулатора и за проблемите в сектора.

Председателят на СЕМ отхвърли обвиненията и намекна, че атаките на левицата са провокирани от политически интереси.

"Аз си давам сметка, че това е политическа сцена и тук се изразяват политически позиции, но нека не забравяме, че свободата на словото не търпи такива намеси", каза Георги Лозанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!