СЕМ няма да налага санкции заради Мишо Шамара

Мая Младенова 13 август 2013 в 12:30 2964 7

Мишо Шамара. Снимка: Булфото
Мишо Шамара. Снимка: Булфото

Съветът за електронни медии (СЕМ) няма да налага санкции заради излъченото по TV7 скандално изказване на рапъра Мишо Шамара, който нарече бившия финансов министър Симеон Дянков "еврейска гад". Вместо това съветът призова медиите да се дистанцират от изказвания с враждебна реч.

Медийният регулатор разгледа на вчерашното си заседание постъпилия сигнал по повод думите на Шамара, а днес разпространи в декларация позицията си по случая.

В нея СЕМ апелира към медиите да се дистанцират от изказвания с враждебна реч и припомня, че Законът за радиото и телевизията (ЗРТ) не допуска внушения за национална, политическа, етническа, религиозна или расова нетърпимост. По силата на ЗРТ Шамара не подлежи на санкция като физическо лице, а глоба би могла да отнесе телевизията.

"Повод за този апел дават нетолерантни, дискриминационни и враждебни изказвания, които журналисти понякога подминават с мълчание и не се дистанцират от тях", пишат членовете на регулатора. Според тях единствено професионализмът на българските журналисти може да предпази електронните медии от предвидените от ЗРТ санкции.

Мишо Шамара - лице на контрапротеста - направи изказването по време на пряко включване на ТV7 на 31 юли. По-късно той се извини са думите си, след като бе порицан от редица политици и от Организацията на евреите в България "Шалом".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!